Prymula o vakcíně: Pět milionů očkovaných do září, až sedm dávek z jedné lahvičky

Roman Prymula v Partii

360° Pavlíny Wolfové 4.1.2021

V Česku se již začalo s očkováním, byť zatím pouze u představitelů vlády a zdravotníků. Další dávky vakcíny by do Česka měly mířit v průběhu následujících týdnů a měsíců. Za jak dlouho stihneme naočkovat většinu obyvatel? Kdo se zúčastní vakcinace? A jak přesvědčit lidi, kteří jsou k očkování skeptičtí? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové byl epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Podle exministra zdravotnictví je nyní klíčové, aby se systém očkování dostal do podoby, kdy budou připraveny velké dávky vakcíny. Jinými slovy je tedy potřeba připravit potřebné kapacity především na přelom května a června.

Vláda hovoří o tom, že by se do září měla naočkovat větší část populace. Prymula tento plán vidí jako reálný. „U pěti milionů osob jsme schopni to stihnout, ale dodávky musí být urychleny,“ řekl epidemiolog v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Očkování by se prý následně měla jako aplikující účastnit řada lidí ze zdravotnického personálu nemocnic. Pravděpodobné je také zapojení mediků z lékařských škol či sester v zácviku. Prymula v nezkušenosti těchto lidí nevidí problém. Během školy se to člověk učí a není to vakcinace nitrožilní, která vyžaduje erudici,“ řekl Prymula s tím, že aplikace očkování je v tomto případě bezpečná.

Prymula v pořadu 360° Pavlíny Wolfové hovořil také o kampani na podporu očkování. Vláda podle něj musí jednat rychle a ideálně by měla fungovat dvoufázově. Jedna část kampaně by měla podle něj přesvědčovat lidi, kteří jsou k vakcinaci skeptičtí. Druhá by pak měla cílit zejména na oslovení seniorů.

Prymula: Pět či šest dávek? Teoreticky by šlo i sedm

Odborníci se neshodnou, zda se z jedné lahvičky vakcíny dá získat pět či šest dávek očkovací látky. Z EU zní doporučení počítat pouze pět, řada českých lékařů, ale i premiér Andrej Babiš, tvrdí, že v lahvičce je dostatek látky pro šest dávek. Tento názor zastává i Prymula. „Já jsem veřejně vystupoval ve prospěch šesti dávek. Teoreticky by se dalo udělat i sedm dávek, ale je tam riziko,“ doplnil exministr zdravotnictví.

Možné míchání vakcíny pak označil za naprosto nesmyslný přístup. Zároveň si nemyslí, že by vakcína mohla poškodit lidskou imunitu. Prymula v rámci odpovědi na dotazy diváků také CNN Prima NEWS sdělil, že aktuálně se u vakcín ještě netuší všechny podrobnosti a tudíž se například prozatím neočkují děti a těhotné ženy.

Na přetřes přišla i otázka alkoholu. Objevily se totiž názory, že se před a po očkování nesmí pít alkoholické nápoje. „Musíme k tomu přistupovat umírněně. Pokud předešlý den budete střídmě konzumovat, tak můžete jít na očkování,“ řekl Prymula s tím, že i následující den či dva po očkování by s alkoholem postupoval rovněž střídmě.

Prodělané očkování však automaticky nebude znamenat, že by si lidé mohli například sundat roušky. Ty podle Prymuly nesundáme ještě řadu měsíců. I tak by však lidé po vakcinaci měli mít jisté výhody. „Není to o rouškách. Bude to o tom, že nebudou muset do karantény,“ vysvětlil exministr zdravotnictví.

Tagy: