Expert: Dramatičtí poslanci. Kupují spacáky a loučí se s rodinami, jsou to slovní hýřilové

Odborník na politický marketing Oto Klempíř

360° 11.7.2023

Poslanci jsou dramatičtí – kupují si energeťáky, spacáky, loučí se s rodinami. Za úsporný balíček chtějí vlastně padnout. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl odborník na politický marketing Oto Klempíř. Doplnil však, že vystoupení politiků ve Sněmovně nedokázal dlouho poslouchat. „Hovořit mohou deset hodin – a za tu dobu řeknou 90 tisíc slov. Jsou marnotratní slovní hýřilové,“ podotkl.

„To, co vidíme, je skutečně začátek předvolebního boje a pokus o znovuzískání nadpoloviční většiny vládní koalice,“ hodnotil Klempíř úterní dění ve Sněmovně. Na programu bylo hlasování o zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů. Aktuálně je před schvalováním. Přesto se podle něj přítomní politici spíše dotýkali vládního konsolidačního balíčku.

„Poslanci nám to, že se chtějí vzdát dovolené, nedají zadarmo. Jsou dramatičtí, kupují si energeťáky, spacáky, loučí se s rodinami. Za úsporný balíček chtějí vlastně padnout,“ popisoval. Osobně ale neudržel při sledování dění ve Sněmovně pozornost. Na pomoc si vzal umělou inteligenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dar Pekarové? Trapný a nevyzrálý, tvrdí experti. Přece nedám Zelenskému vázu, namítá šéfka TOP 09

„Dal jsem dotaz – kolik slov průměrně za minutu řekne průměrný český politik? Vyšlo mi 125 až 150 slov. Teď si představme, že tam budou lidé s určitými přestávkami hovořit třeba deset hodin. To je 600 minut. Za takovou dobu slušný řidič dojede z Prahy do Milána. Politici za tuto dobu řeknou 90 tisíc slov. Jsou to marnotratní slovní hýřilové. Kolik z těch slov si zapamatujeme?“ ptal se.

A uvedl i konkrétní příklad. „Viděl jsem drobné vystoupení muže, kterému říkám malý dobrák na straně velkého zla, což je Patrik Nacher (ANO). Pálil tam ze sebe jednu desetinou čárku za druhou, házel papíry, vyprávěl procenta. Jel jasně deklarované věci, a když skončil svoji tirádu, tak jsem nevěděl, co řekl. Papíry házel stejně jako čísly. A co z toho teď mám?“ podotkl.

Hosty pořadu byli i komentátoři Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis. Jak trojice expertů hodnotí úsporný vládní balíček? A co kabinetu Petra Fialy nejvíce vyčítají? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: