Zpomalení valorizací penzí a zpřísnění důchodů před finále. Debata trvala 8 hodin

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Navrhované zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů je ve Sněmovně před schvalováním. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD podali k vládní novele v druhém čtení na dvě desítky úprav. Jedna z nich se týká i již dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Zákonodárci budou nejdříve příští týden hlasovat v závěrečném kole i o zamítnutí předlohy, která také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem. Co se týče konsolidačního balíčku, o něm budou poslanci diskutovat ještě ve středu odpoledne.

Debata k důchodům trvala více než osm hodin. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou navrhované změny nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému. Opoziční zákonodárci naopak mluvili o šetření na penzistech, nebo dokonce o jejich okrádání či ožebračování.

Vládní konsolidační balíček zase upravuje 63 zákonů. Mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo slevu na studenta.

Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření. V příštím roce by měla navrhovaná opatření zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Dohromady za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy.

Opoziční klub ANO tvrdí, že balíček poškodí ekonomiku a zpomalí její růst. Také předseda poslanců SPD Radim Fiala už dříve řekl, že toto hnutí využije všechny zákonné prostředky, aby bránilo projednání balíčku i důchodové novely.

Tagy:
TOP 09 ODS poslanci poslanec Poslanecká sněmovna Piráti on-line KDU-ČSL Česká pirátská strana SPD ANO 2011 poslanecká sněmovna vláda valorizace obstrukce vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod konsolidační balíček obranná smlouva