Dar Pekarové? Trapný a nevyzrálý, tvrdí experti. Přece nedám Zelenskému vázu, namítá šéfka TOP 09

Zelenskyj dostal od Pekarové tričko, že je Rusko teroristický stát.

Experti hodnotí dárek Pekarové Adamové pro Zelenského

Projev aktivismu a nedůstojného chování. Tak okomentoval pro CNN Prima NEWS bývalý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář netradiční dárek od šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle Pekarové bylo darování trička s nápisem „Rusko je teroristický stát“ vzhledem k probíhající ruské invazi vhodné. „Dárek vyjadřuje symbolickou podporu,“ zdůraznila pro CNN Prima NEWS.

„Prezident Zelenskyj od počátku války vystupuje v civilním oblečení. Vyměnil obleky za trička, jde o součást jeho komunikace. Můj dárek proto vyjadřuje symbolickou podporu. Darovala jsem mu jej se slovy, že jde o výňatek z usnesení, čímž chceme inspirovat i ostatní parlamenty, aby Rusko označily za teroristický režim,“ vysvětlila Pekarová pro CNN Prima NEWS.

Černým trikem s nápisem „Russia is a terrorist state“, které darovala ukrajinskému prezidentovi, se Pekarová odkazuje na usnesení Sněmovny z loňského listopadu, kdy poslanci svými hlasy takto označili současný ruský režim prezidenta Vladimira Putina. Konání předsedkyně dolní komory Parlamentu se neobešlo bez kritiky.

„Bylo to nedůstojné. Označil bych to za pubertální výstřelek a projev aktivismu, který určitě do zahraniční politiky nepatří. Kdyby to byla poslankyně... Něco takového se ale opravdu nehodí ke třetímu nejvyššímu ústavnímu činiteli České republiky. Představa, že by to udělal někdo ve Velké Británii, Spojených státech nebo Německu, je podle mě dosti vyloučena,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Miroslav Sklenář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hloupý pubertální výstřelek, hodnotí expert dárek Pekarové pro Zelenského. Je mladá, dodal jiný

„Když ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v době pochodu vagnerovců na Moskvu psal na Twitter, že se blíží jeho dovolená na Krymu, už tehdy jsem si říkal, že šlo o pubertální nevyzrálou reakci. A co udělala nyní paní Pekarová Adamová, je přesně věc, kterou bych označil za další střípek do mozaiky,“ dodal.

Pekarová se nicméně hájí tím, že skleněné výrobky, kterými čeští politici často obdarovávají významné zahraniční návštěvy, by dostatečně nevyjádřily podporu, kterou prezident země v době napadení ruským agresorem potřebuje.

„Fakt si nemyslím, že další broušená váza je něčím, co prezident Zelenskyj v této době ocení, i když by to určitě nevzbudilo zájem médií,“ dodala Pekarová. S tím souhlasil i Sklenář: „Když jde o klasickou státní návštěvu, tak darujete něco, co symbolizuje Českou republiku – něco typicky českého. Jenže je jasné, že dávat panu prezidentovi Zelenskému porcelán nebo sklo v době, kdy je na Ukrajině válka, je nesmysl.“

Jít cestou soukromého daru?

A jak by tedy Miroslav Sklenář – který vykonával funkci ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky během úřadování Václava Havla, Václava Klause i Miloše Zemana – situaci řešil, kdyby byl poradcem šéfky Sněmovny?

„Jsou dva typy darů – oficiální (veřejný) a soukromý. V tomto případě bych oficiální dar asi vynechal, protože šlo o pracovní, nikoliv státní návštěvu. Šel bych tedy cestou soukromého daru. Podíval bych se na (Zelenského) zájmy. Sám o sobě říká, že rád cvičí a poslouchá hudbu. Neříkám tedy, že bych mu daroval činky, ale jistě máme nějaký český výrobek, který by v tomto smyslu ocenil,“ sdělil.

Než se Zelenskyj setkal s Pekarovou, zamířil také do českého Senátu, kde se setkal s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). I od něj se ukrajinský prezident dočkal speciálního daru, a to v podobě symbolického klíče od Senátu.

„Tradicí bývá klíč od hlavního města. Koneckonců – proč ne klíč od Senátu. Zaujalo mě, že Senát něco takového zavedl, ale když to takhle symbolicky chtějí? Nijak mi to nevadí, označil bych to za hezký symbolický dárek,“ komentoval Sklenář.

Pekarovou kritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS také politolog Lukáš Valeš. „Předsedkyně Sněmovny je třetí nejvyšší ústavní činitel. Kdyby dala tričko jako dárek mimo svou ústavní pravomoc, tak možná. Je to spíš takový pubertální výstřelek a poměrně hloupé gesto,“ uvedl.

Servítky si nebral ani zástupce šéfredaktora webu E15 Jan Novotný: „Soutěž o nejtrapnější moment Zelenského návštěvy vyhrála jednoznačně Markéta Pekarová Adamová. Tričko, které obyčejně dáváte tchánovi k Vánocům, si ukrajinský prezident do války asi neobleče.“ Mnoho lidí na sociálních sítích je naopak přesvědčeno, že ze strany Pekarové šlo o vhodný dar.

Podrobnosti o cestě Volodymyra Zelenského do Prahy naleznete zde.

Tagy: