Expert: Patriot je špička. Umožní Ukrajincům sestřelovat Rusy už nad Běloruskem

Jakou roli pro ukrajinskou armádu bude hrát systém Patriot, který Kyjevu pošlou Spojené státy? Podle vojenského analytika Lukáše Visingra se jedná o absolutní špičku mezi raketovými systémy. Visingr také pro CNN Prima NEWS popsal, jak bude Západ řešit tenčící se zásoby zbraní.

Válka na Ukrajině už trvá přes 300 dní. Už v prvních týdnech války začaly západní státy posílat Ukrajině tuny vojenské techniky. Za dlouhé měsíce se ale zásoby ve skladech začínají tenčit. Osud Kyjeva svírají v rukou zejména USA a Velká Británie. Oba státy se snaží situaci řešit.

„Musíme si uvědomit, že většina západních zemí nepočítala s konfliktem takové intenzity. Skladové zásoby se tenčí. To se dá řešit několika způsoby, například nasmlouvat kontrakty s asijskými zeměmi. Takto Američané kontaktovali Jižní Koreu, Britové Pákistán. Ukrajina už dnes využívá pákistánskou dělostřeleckou munici,“ uvedl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Dalším řešením je podle něj navýšení kapacit v západních státech. Velkou roli v tomto ohledu hraje i Česko. „Patříme mezi několik málo zemí, které jsou pořád schopné produkovat v relevantních objemech munici východních kalibrů. Ukrajina má stále mnoho zbraní sovětské ráže. Pomalu ale přechází na západní kalibry,“ sdělil analytik.

Zázrak jménem Patriot

Tenčící se zásoby v amerických skladech by se měly do budoucna řešit zvýšenou produkcí v tamních zbrojovkách. „Ukrajina teď dostávala skladové přebytky, to je ale jen zlomek toho, co může v budoucnu dostat, až se naplno rozjede produkční mašinérie amerického průmyslu,“ předpokládá Visingr.

Ten ve vysílání mluvil také o atributech systému Patriot, který Američané doručí Kyjevu. Jde o obranný raketový systém s ohromujícím dostřelem.

„​​Patriot je obrovským příspěvkem. To už je preventivní reakce na to, že by Rusko mohlo používat balistické rakety z Íránu. V oboru protiletadlové obrany je Patriot absolutní špička. Umožní Ukrajincům zasahovat ruské letouny už nad Běloruskem,“ uzavřel Visingr.

Tagy: