Rusko anektovalo čtyři ukrajinské oblasti, ani jednu přitom neovládá. Co se tím změní?

Lidé v Luhanské oblasti oslavují násilné připojení k Rusku (30. 9. 2022).

Putin v projevu stvrdil anexi čtyř ukrajinských oblastí

Prezident Vladimir Putin v pátek podpisem stvrdil anexi čtyř ukrajinských oblastí k Ruské federaci, loutkové připojení ještě čeká na symbolické schválení ruským parlamentem. Podle odborníků tak nastává zcela ojedinělá situace, protože si Rusko protiprávně nárokuje území, které dokonce ani nemá pod vojenskou kontrolou.

Na první pohled může jít o pouhou formalitu existující pouze na papíře. Rusko vyhlásilo anexi čtyř ukrajinských území, kterou Západ okamžitě odsoudil. Jenže zmanipulovaným přisvojením teritorií cizího státu se může významně proměnit dynamika války na Ukrajině.

Podle ruského výkladu se teď totiž samozvaná Luhanská lidová republika, Doněcká lidová republika, Záporožská oblast a Chersonská oblast stávají nedílnou součástí Ruské federace a obyvatelé těchto území ruskými občany. Moskva tím pádem oficiálně považuje okupovaná území za svou sféru vlivu a jakoukoli agresi vedenou na tyto oblasti bude vnímat jako útok na Rusko jako takové. Kreml si tímto krokem nárokuje 15 procent rozlohy Ukrajiny.

Úplně jiné než Krym

Vzniklá situace se tak často srovnává s ruskou anexí Krymu 2014, jenže nynější stav věcí je mnohem komplikovanější. Při invazi na strategický poloostrov Rusko dosáhlo prakticky stoprocentní vojenské a územní dominance, kterou si udržuje dodnes. O něčem takovém se v kontextu současné anexe rozhodně mluvit nedá.

Dochází k nevídanému paradoxu, kdy si Moskva nárokuje oblasti, které nemá plně v moci. Ani o jedné ze čtyř anektovaných oblasti nelze říct, že by ji Rusko stabilně okupovalo.

„Dvě východní oblasti jsou zčásti pod kontrolou proruských separatistů od roku 2014, po sedmi měsících války si ale Rusko může nárokovat pouze 60 procent území Doněcku, v Luhanské oblasti nyní probíhá ukrajinská protiofenzíva. Rusové mohou každou hodinou ztratit strategické město Lyman,“ popsal současnou situaci analytik BBC Paul Kirby.

„Hlavní město Záporožské oblasti je pak pod správou Ukrajiny, ačkoli je na dostřel ruských raket, a ukrajinské jednotky jsou už jen pár kilometrů od Chersonu,“ dodal.

Podle něj Putin vyhlásil anexi, protože potřeboval v tváří tvář ukrajinskému protiútoku nový impuls, který by vrátil ruskou armádu zpátky do hry. Ruský prezident si od tohoto kroku zřejmě slibuje, že nově mobilizované rekruty bude moci snáze poslat na frontu.

Co se anexí reálně změní?

Zatím není zřejmé, zda proklamovaná anexe kromě zvýšené hrozby ruských výhrůžek na válce reálně něco změní. Ani mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nedokázal podle BBC vysvělit, jak teď začne Rusko budovat na Ukrajině hranice.

Spíše než reálnou územní změnou je ruská anexe další připomínkou, že Rusko je ochotné konflikt s Ukrajinou a Západem nadále eskalovat. A že relevantní diplomatická jednání s Moskvou jsou po pátku ještě více utopická.

„V tomto bodě Rusko vstupuje do další fáze své existence a stává se státem s delegitimizovanou hranicí. Jeho území se sestává z částí, které nejenže neuznává žádný další stát nebo mezinárodní organizace, ale které navíc nepodléhají žádné centrální správě,“ komentovala nastalou situaci ruská politoložka Jekatěrina Schulmannová, kterou Kreml zapsal na seznam údajných zahraničních agentů.

Tagy: