Expert: Rámy ve školách nic nevyřeší. Rodiče mnohdy proti zpřísnění pravidel protestují

Dítě odchází s otcem ze školy

Vymětal a Sladký o bezpečnosti škol

Ve školách je celá řada vstupů a hodin, které nejsou dobře zabezpečeny. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl prezident Asociace bezpečná škola Vít Sladký. „Jedním z velkých problémů, který vnímáme, je, že mnohdy jsou to právě rodiče, kteří protestují proti tomu, když škola přitvrzuje pravidla chování ve škole,“ upozornil Sladký.

Před čtvrtečním polednem zaútočil mačetou na učitele střední školy v Praze 4 žák třetího ročníku. Muž útok nepřežil. Podle psychologa ministerstva vnitra Štěpána Vymětala se bohužel takové činy předvídat nedají. „Faktorů je tam celá řada – konflikt s učitelem, osobnost studenta, zloba, frustrace a nevíme, co dalšího hrálo roli. Podstatné také je, jak bude reagovat škola. V první fázi je důležitá krizová intervence na místě, která proběhla. Pak budou probíhat další aktivity, jak pracovat se školou a skupinami,“ vysvětlil Vymětal.

Sladký upozornil na důležitost prevence podobných útoků, která bude riziko minimalizovat. „V případě, o kterém se bavíme, je horší to, že šlo o studenta, který do školy patřil. Snažíme se, aby vstup do škol byl ošetřen nejen tím, že si návštěva ve škole zazvoní a identifikace a oprávněnost návštěvy je podle hlasu. Snažíme se, aby ten, kdo do školy vstupuje, byl doprovázen, aby bylo jasno, za kým jde a také byl vyprovozen ven,“ popsal Sladký.

Bezpečnost ohrožují sami rodiče

„Děláme penetrační testy. Ukazuje se, že zatímco školy jsou poměrně dobře nastaveny v ranních vstupech, tak je ve škole celá řada vstupů a krizových hodin, které nejsou ve školách napříč republikou dobře ošetřeny,“ dodal prezident Asociace bezpečná škola.

Sladký také přiblížil vývoj bezpečnosti škol. „Je potřeba se vrátit k tomu, že od 90. let dále tak trošku se slovem svoboda přišlo i slovo volnost, takže ve školách se obecně rozpadla nějaká nastavená pravidla a z mnoha škol se staly obchodní domy a průchoďáky. Dneska je velmi těžké se zpětně k pravidlům vrátit,“ poznamenal.

„Média hojně psala o rámech ve školách. Myslím si, že to nepřinese nic, není to komplexní řešení. Považuji za poměrně problematické žákům na vstupu kontrolovat tašky. Jako Asociace pracujeme nejen se školami, ale i s rodiči. Jedním z velkých problémů, který vnímáme, je, že mnohdy jsou to právě rodiče, kteří protestují proti tomu, když škola přitvrzuje pravidla chování ve škole,“ přiznal Sladký.

Tagy: