Gazdík: Agresivita ve školách narůstá, zvyšující se brutalitu bude řešit vláda

Petr Gazdík dorazil na místo neštěstí v pražské Michli.

Smrt učitele pražského učiliště šokovala Česko. Žák na něj měl zaútočit mačetou, pak z místa utekl

Vláda se bude více zabývat zvyšující se agresivitou studentů na školách. Ve vysílání CNN Prima NEWS to slíbil ministr školství Petr Gazdík (STAN). Kabinet tak reaguje na brutální vraždu, ke které došlo ve čtvrtek v budově středního odborného učiliště v pražské Michli. 19letý žák měl svého učitele usmrtit mačetou.

„Agresivita na školách bohužel skutečně narůstá. Vlivů je mnoho. Podíl na tom má určitě covid, distanční výuka a tak podobně. Budeme se zabývat tím, jak vzrůstající brutalitu řešit,“ slíbil Gazdík. Během dne již naznačil, že motivem vraždy ve škole v Ohradní ulici mohl být osobní spor.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem. Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ prozradil ministr, který sám v minulosti působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, lze v současné chvíli jen těžko odhadovat.

Útočník podle vyšetřovatelů zaútočil na pedagoga ve čtvrtém patře budovy školy v jeho kabinetu. Učitel napadený mačetou přes snahu přivolaných záchranářů zraněním na místě podlehl. Policie studenty a učitele postupně vyvedla ven, kde všechny identifikovala.

19letého mladíka podezřelého z vraždy zatkli kriminalisté z oddělení vražd v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. „Při zatýkání nebyl pod vlivem alkoholu ani drog,“ sdělil mluvčí policie Jan Rybanský. V případě prokázání viny hrozí mladíkovi i výjimečný trest.

Tagy: