Expert: Vůdce sekty v Plasích se vysmíval policistům, že jim zemřou děti. Jak získává věrné?

Vyšetřovatelé vyslýchali samozvaného Boha šaška.

ZPRÁVY PLUS (256)

Vůdce sekty v Plasích na Plzeňsku Lukáš Stančík má za sebou řadu excesů, upozornil Jakub Jahl, odborník na tuto problematiku. Ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že samozvaný guru se v minulosti vysmíval kriminalistům se slovy, aby jim zemřely děti. Stančík prý také vyzýval ženu, která v domě absolvovala komplikovaný porod a dříve jeho okruh opustila, aby skočila do propasti, což dotyčná nevydržela a vrátila se. Jahl popsal, v čem spočívá kouzlo Stančíka a jak získává své nové věrné.

Expert podotkl, že se v Česku aktuálně nachází sto až dvě stě náboženských hnutí. „Přibližně u dvou třetin z nich dochází k psychické manipulaci, troufám si říct i k vymývání mozků, v případě jedné třetiny z celkového počtu registrujeme i přítomnost fyzického násilí a nejrůznějších trestů,“ vyjmenoval Jahl pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Anonym vyhrožoval střelbou na fakultě v Ostravě. Škola dočasně uzavřela univerzitní budovy

Výjimkou není ani sekta nacházející se v Plasích, v jejímž sídle došlo v neděli ke komplikovanému porodu s rituálním podtextem, který málem skončil úmrtím rodičky a novorozeněte. „Tato žena od něj jednou odešla poté, co ji měl Stančík sexuálně napadnout. Jenže on ji v živém vysílání na svém profilu vyhrožoval smrtí a pobízel ji, aby skočila do propasti. Psychicky to nezvládla a vrátila se,“ popsal detaily expert.

Případ podle něj ukazuje selhání policie. „Vím o velkém množství trestních oznámení, která byla v minulosti na vůdce sekty podána. On sám se ale kriminalistům vysmívá se slovy, aby jim zemřely děti. Stančík i nadále vysílá a nic se neděje,“ upozornil Jahl v pořadu Zprávy Plus.

S vůdcem sekty, který mimo jiné vystupuje veřejně jako „Bůh šašek“, se odborník na tuto problematiku setkal. „Své příznivce získává tak, že je ze začátku chválí a mluví o nich jako o moudrých lidech. Často tvrdí, že má vhled do duše člověka a vidí v daném jedinci něco zvláštního,“ přiblížil metody samozvaného gurua.

„Poté přijde na řadu opravování. Začne nenápadně kontrolovat vaše chování a emoce. Během několika hodin vedle něj se cítíte pod velkým tlakem a bojíte se autenticky reagovat. V tom okamžiku vše začíná,“ popsal odborník.

Zahraniční a domácí sekty

Podle Jahla není jednoduché přesně definovat charakteristiky sekty. „V Česku se můžeme setkat s dvěma typy. První druh pochází ze zahraničí, většinou z USA nebo Ruska, kde mají propracovanější systém. Druhá kategorie jsou domácí organizace, které zakládají Češi,“ vysvětlil. Podotkl, že Stančíkova komunita by se dala označit za streamovací sektu a od jiných v tomhle vyniká.

Některé náboženské skupiny mohou představovat nebezpečí nejen pro lidi uvnitř, ale i pro ty mimo jejich strukturu. Patrné je to třeba na tom, že Stančík v minulosti vyhrožoval, že vypálí ubytovnu s romskými dětmi. V den komplikovaného porodu také mluvil o tom, že je ‚nutné to tady vystřílet‘,“ dodal Jahl. Uvedl také, že slyšel o případu, kdy se Stančík s celou sektou nastěhoval k otci jednoho ze zmanipulovaných, a ten je následně nemohl dostat pryč.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čech polil polské policisty benzínem a zapálil je, museli do nemocnice

Tagy: