Expert vysvětlil Okamurovu blamáž: Co kdyby lístek počmáralo dítě nebo poničil pes?

Tomio Okamura ve volební místnosti.

rozhovor s mluvčím ČSÚ

Předseda SPD Tomio Okamura chtěl v pátek vyjádřit nesouhlas s Fialovou vládou. Jeho hnutí na Praze 6, kde volí, však do senátních voleb nepostavilo svého kandidáta. Okamura se tak rozhodl znehodnotit lístek pro Jiřího Růžičku (za TOP 09), který mandát obhajuje. Pokud ale lístek pouze natrhl a přeškrtl, jak sám po odvolení prohlásil, odevzdal hlas nejspíš právoplatně. Vyplývá to z vyjádření mluvčího Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jana Cieslara.

„Když se podíváme do zákona, tak ten hovoří poměrně jasně a určuje, kdy jsou hlasy platné a kdy neplatné. Neplatný hlas je ten, který není na předepsaném tiskopisu. Jinými slovy kdyby třeba někdo volil na úplně obyčejném papíru a něco tam napsal. Anebo v případě, kdy je ten volební lístek úplně přetržený nebo roztrhaný. Pokud byl pouze natržen a pokud na něm došlo k nějakým dalším písemným úpravám, tak takový hlas by měl platit,“ vysvětlil mluvčí.

„Volební komise samozřejmě neznají motiv kohokoliv, proč je daný volební lístek počmáraný, zmuchlaný nebo natržený. Někomu mohlo ten hlasovací lístek počmárat jeho nezbedné dítě či ho mohl nějak poškodit jeho domácí mazlíček," dodal Cieslar.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: