Expert: Zápas v bahně. Debata mezi Trumpem a Bidenem připomínala kabaretní divadlo

Rétorické kolbiště prezidentských kandidátů se proměnilo ve válečnou zónu.

První třaskavá debata Donalda Trumpa a Joea Bidena skončila, řetězec reakcí na promluvy obou kandidátů na prezidenta USA se ale teprve rozbíhá. Kdo koho v noci na středu rétoricky přetlačil? O tom ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS diskutovali publicisté Tomáš Klvaňa a Roman Joch.

Více o průběhu debaty se dozvíte v naší on-line reportáži.

Současný americký prezident více mluvil, více útočil, více argumentoval. Vyhrál ale skutečně televizní debatu? Pomohl si svými slovy pět týdnů před volbami k vítězství? „Byl to zápas v bahně, podobnou debatu jsem nezažil. Agresivita, myslím si, nepřinese užitek. To by se stalo ve chvíli, kdy by Trump vyvedl Bidena natolik z míry, že by nebyl koherentní,“ sdělil pro CNN Prima NEWS politolog Tomáš Klvaňa. Podle něj průběh diskuze souvisí s politickým trendem, který je patrný po celém světě. „Méně a méně závisí na tom, kdo jaká stanoviska zastává. Více a více záleží na tom, jak daný kandidát působí na americké divadelní scéně,“ vysvětlil.

S tím souhlasil i Joch. „Že bude mít diskuze tak nízkou úroveň, to jsem nečekal. Byla to jedna z nejslabších debat v americké historii. Čekal jsem, jak velký bude Trump buldozer, a nezklamal. Co se týče osobních útoků, například když Biden nazval Trumpa klaunem, rasistou, tak to byla spíše kabaretní úroveň, to nebyl projev prezidenta Spojených států. Snižujeme se k systému chléb a hry, hlavní je diváky pobavit. Má se za to, že se vede zápas o čtyři procenta nerozhodnutých voličů, jde tedy o to získat ne tolik sympatie jako spíše emoce,“ řekl.

Doutnající problém rasových nepokojů

Je ale otázka, zda se kandidátům vůbec podaří voliče přinutit k tomu, aby se k volbám vypravili. „Skalním příznivcům obou kandidátů mohou ty osobní útoky imponovat, ale to jsou rozhodnutí voliči, to jsou spíše politické fankluby, které chtějí podpořit kmenového náčelníka. Ale ostatní voliče to může odradit natolik, že si nevyberou ani jednoho,“ pronesl Joch.

Klvaňa si navíc myslí, že Bidenovi může zlomit vaz krajní levice a probíhající rasové nepokoje v amerických městech. Hlavně tam, kde jsou ve funkcích starostů demokratičtí politici. „Kdyby byly volby dnes, asi by vyhrál Biden, ale ve finále se bude rozhodovat na předměstí, v roce 2016 se tamní lidé přiklonili na stranu republikánů. Pokud se Trumpovi povede tyto lidi vystrašit, že se mohou nepokoje přelít z centra měst, tak to bude téma, které může rozhodnout. Trump nemá nepokoje v USA pod kontrolou a ani je nechce mít pod kontrolou, on chce vyvolat dojem, že za to mohou demokraté,“ řekl Klvaňa a Joch přitakal: „Trump navíc nechce do měst poslat federální vojáky, protože by byl okamžitě nařčen z diktátorských choutek.“

Kromě nepokojů patřila mezi hlavní témata diskuze koronavirová pandemie a ekonomická kondice země. Ani v těchto okruzích ale kandidáti podle expertů nedokázali přednést kvalitní argumenty. „Během pandemie málokdo reagoval dobře. Když Trump zakázal lety z Číny, tak ho Biden nazval xenofobem. My teď ale víme, že to bylo prozíravé. Americká ekonomika byla v dobrém stavu před pandemií,“ řekl Joch.

A kdo tedy vzešel z noční debaty jako vítěz? Oba publicisté se ve studiu CNN Prima NEWS shodli, že nikdo. Trump byl podle nich příliš agresivní, Biden zase reagoval pomalu a nepřispěchal s věcnými argumenty. První kolo remíza, v další diskuzi se oba kandidáti střetnou už 15. října.

Na celý záznam debaty s českým překladem se můžete podívat zde:

Tagy: