Můžeš už sklapnout? Biden s Trumpem se předháněli v osobních útocích a okřikování

Volební debata Donalda Trumpa a Joe Bidena.

První debata mezi současným prezidentem Donaldem Trumpem a jeho protikandidátem Joem Bidenem zobrazila Ameriku přesně takovou, jaká momentálně je – zcela rozdělenou. Moderátor Chris Wallace se marně snažil usměrnit Trumpa, který od začátku ignoroval pravidla debaty a agresivně napadal svého soka. „Sklapni, chlape,” nevydržel po chvíli výpady prezidenta Biden. Za chvíli se i on nechal zavléci do víru urážek a nazval Trumpa „klaunem” a „lhářem.”

Více o průběhu debaty se dozvíte v naší on-line reportáži.

„Nerad zvyšuji hlas, ale proč bych měl mluvit jinak než vy dva?“ zeptal se ironicky moderátor debaty Chris Wallace. Tomu se nedařilo dostat debatu do mantinelů základní kultivovanosti. Hlavní podíl na chaosu během včerejší debaty v Clevelandu měl Donald Trump.

Ten začal útočit na Bidena hned zkraje debaty. Biden se nad tím nejdříve jen povznesl a pousmál. Když jej Trump ale nenechal domluvit ani v souvislosti s otázkou hlasování o soudci do Nejvyššího soudu, už to sedmasedmdesátiletý kandidát Demokratické strany nevydržel. „Můžeš sklapnout, chlape?“ otočil se Biden k Trumpovi.

Čína ti snědla oběd, Joe

Trump se rozhodně umlčet během debaty nenechal. „Čína ti snědla oběd, Joe, a není divu – tvůj syn vkročí dovnitř a vezme si miliardy dolarů. Vydělá miliardy dolarů,“ zaútočil Trump na Bidenova syna Huntera. Narážel přitom na fakt, že Bidenův syn měl být jedním z devíti ředitelů společnosti Bohai Harvest RST (Shanghai) Equity Investment Fund, která je ovládaná a financována především velkými čínskými akcinoáři.

„Jednoduše to není pravda,“ odmítl nařčení Biden. Trump však pokračoval a obvinil Bidenova syna z přijetí peněz od Rusů i Ukrajinců. „Čím si to zasloužil? Ignoroval Trump Bidena. „Nic z toho není pravda. Bylo to zcela zdiskreditováno,“ stál siza svým Biden. „Burisma (ukrajinská firma) mu platila 183 tisíc měsíčně. Bez jakýkoliv zkušeností, bez předchozího zaměstnání,“ pokračoval v překřikování současný prezident. „To absolutně není pravda,“ odpověděl znovu již značně rozladěný Biden.

O rasistech i Antifě

Současný prezident Donald Trump kromě systematických útoků a překřikování svého oponenta vyvolal i zdvižené obočí moderátora, když odmítl odsoudit bílé rasisty. „Jistě, jsem ochotný to udělat. Ale všechno, co vidím, je od levice. Jsem ochotný udělat cokoliv. Já chci vidět mír,“ řekl trochu nevypočítavě Trump. „Tak to udělej,“ skočil do diskuze Biden. „Koho chcete, abych odsoudil. Dejte mi jméno,“ otočil se na Wallace Trump.

„Hrdé hochy (Proud Boys neofašistická organizace – pozn. red.),“ napověděl prezidentovi moderátor. „Hrdí hoši ustupte a čekejte,“ vyzval Trump extrémisty. Spolu s tím rychle svalil vinu na levici. „Někdo musí udělat něco s Antifou a levicí, protože tohle není pravicový, ale levicový problém,“ kroutil hlavou prezident. „Antifa je idea, nikoliv organizace,“ skočil Trumpovi do řeči Biden. „To si děláš srandu,“ odmítl slova bývalého viceprezidenta Trump. Chvíli po debatě se na účtu Proud Boys na sociální síti Telegram objevilo: „Ustupujeme a čekáme, pane.“

Prezident tvrdí, že platí miliony na daních. Přiznání však neukáže

V rozporu se zveřejněnou informací deníku The New York Times o dlouhodobém neplacení daní prezident v diskuzi tvrdil, že daně platil. „Zaplatil jsem miliony na daních. Zaplatil jsem miliony na daních z příjmů,“ tvrdil moderátorovi prezident. „Řeknete nám, kolik jste zaplatil na daních v roce 2016 a 2017?“ zeptal se Wallace v narážce na zprávu deníku, podle které měl Trump v těchto letech zaplatit jen 750 dolarů. „Miliony dolarů a uvidíte to, uvidíte to,“ ujistil publikum Trump. Kdy se tomu tak stane, nicméně neprozradil.

Biden viní Trumpa za výsledky pandemie

Joe Biden použil proti Trumpovi jeho vlastní slova řečená při rozhovoru s novinářem Bobem Woowardem. Z něj vyplynulo, že Trump virus úmyslně zlehčoval. „Už v únoru věděl, jak je virus nebezpečný, a ani vám to neřekl. Zpanikařil, nebo se podíval na burzu cenných papírů. Jedno z těchto dvou. Protože, hádejte, spousta lidí zemřela. A mnohem více jich zemře, pokud nezačne být chytrým,“ kritizoval Biden pětačtyřicátého prezidenta.

To si Trump nenechal líbit. „Použil jsi slovo chytrý? Dokončil jsi studia jako jeden z nejhorších ve své třídě. Nikdy v rozhovoru se mnou nepoužívej slovo chytrý. Protože víš co? Na tobě není nic chytrého. Za čtyřicet sedm let jsi nic neudělal,“ přešel prezident do osobního útoku. Své opatření v době krize obhajoval. Podle Trumpa je nutné vybalancovat ekonomické zájmy s ostatními. Také vyzdvihl, že díky jeho ekonomické politice našlo opět práci 10,4 milionu lidí.

V otázce opatření proti koronaviru přiznal, že s odborníky krizového štábu Bílého domu často nesouhlasil, proti rouškám sice nic nemá, nicméně je odmítá nosit „pokaždé jako Biden“. „Mám ji hned tady. Když ji budu potřebovat, tak ji použiji,“ řekl Trump v reakci na Bidenovu poznámku, že v otázce nenošení roušek je hlupák.

Zajímavé výroky z dnešní debaty si přečtěte v našem ON-LINE přenosu.

Na záznam debaty se pak podívejte v reprízách na CNN Prima NEWS, a to v 9:30, 10:20, 11:30, 13:30 a 15:30.

Tagy: