Experti: Domácnosti našetřily peníze, ale ztrácí hodnotu. Milostivé léto je nevýchovné

Seniorka a peníze

Co na to vaše peněženka (1103)

Domácnosti během lockdownu našetřily peníze, které ale ztrácí hodnotu. Navíc program tzv. Milostivého léta je pro občany nevýchovný, zaznělo v pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka z úst ekonomických expertů. Odborníci také diskutovali o nabídnuté vládní pomoci.

Pandemie covidu finančně zatížila řadu domácností. „Bezprecedentní uzávěra ekonomiky, která hrozila velkými následky pro mnoho lidí, zvláště živnostníky, nedopadla na domácnosti tak špatně, jak mohla. Do značné míry je potřeba poděkovat vládě. Opatření, která přijala, například nárok na šestiměsíční odklad úvěrů, mělo velmi pozitivní dopad,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

Barbara Halířová z Institutu prevence a řešení zadlužení potvrdila, že odklad splátek byl dobrým řešením. „V řadách našich klientů se už ale objevují lidé, kteří sice díky tomuto nástroji situaci zvládli, ale jak přichází energetická krize, ocitají se na prahu toho, jestli to zvládnou uplatit, když jim přijde další finanční povinnost v řádu několikatisícového navýšení úhrad za energie,“ vysvětlila Halířová.

Našetřené peníze ztrácí hodnotu

„Soudní exekutoři jsou na samém konci řetězce, kdy řešíme problém dluhů a finanční nouze. Byli odstřiženi od své práce. Byly zmírněny podmínky. Tato opatření měla za následek, že se nám nedařilo tolik exekucí ukončovat. Nicméně jsem očekával, že čísla budou ještě horší. Došlo ke snížení počtu lidí v exekucích, byť se o malinko navýšil celkový počet exekucí,“ reagoval prezident exekutorské komory Jan Mlynarčík.

Ekonom Štěpán Křeček upozornil, že výrazně narostly úspory domácností. „Nebylo za co utrácet – když byl lockdown, razantně se snížila spotřeba. Když se otevřela ekonomika, úspory se bohužel nepřeměnily ve spotřebu. Domácnosti našetřily peníze, které teď ztrácí hodnotu. Je to velice špatný přístup, protože úspory nebudou v budoucnu mít takovou cenu. Šetření pozbývá tak trošku smyslu,“ varoval Křeček.

Během vysílání také padla otázka na tzv. Milostivé léto. Jedná se o tříměsíční oddlužovací akci, která začala 28. října. Pokud máte soudní exekuci na dluh u veřejných institucí a uhradíte původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby vám odpustí. „Milostivé léto je milostivé, ale nevýchovné. Lidí, kteří postupují tak, jak mají, se skoro nedotkne a naopak těm, kteří se na to vykašlali, budou odpuštěny části jejich závazků, což vytváří nevýchovný efekt,“ doplnil Křeček.

Tagy:
peníze léto ekonomika CNN Prima NEWS Štěpán Křeček ekonom peníze exekuce dluhy Člověk v tísni Daniel Hůle analytik Jan Mlynarčík milostivé léto Co na to vaše peněženka Barbara Halířová