Ministři útočí a tváří se, že jsou už roky v opozici, kritizuje vládu Skopeček

Jan Skopeček

360° 2.11.2021

Poslanec Jan Skopeček (ODS) je názoru, že se ministři současné vlády postupně zbavují odpovědnosti a tváří se, že jsou už roky v opozici. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Ze zmíněného chování konkrétně obvinil ministryni financí Alenu Schillerovou (ANO). Té se během diskuse zastal její kolega a poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Lídři ODS, lidovců, TOP 09, Starostů a Pirátů v úterý od rána do večera jednali o programu a složení budoucí vlády. Shodli se na tom, že koalice Spolu bude mít v novém kabinetu jedenáct členů a koalice Pirátů se Starosty sedm.

Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) také na brífinku po jednání sdělil, že má s prezidentem Milošem Zemanem předběžně domluvenou schůzku. Ze strany Zemana se ovšem může jednat o pouhý zájem sejít se s předsedou druhé nejsilnější parlamentní strany. Prezident ale rovněž mohl vzhledem k rychlému a jasnému vývoji jednání mezi oběma koalicemi změnit svůj dříve deklarovaný názor a rozhodnout se Fialu skutečně premiérem jmenovat.

Poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček už před zveřejněním informace o plánované schůzce zmínil, že očekává kultivované předání moci. „Nutno ale podotknout, že míč teď není na straně prezidenta republiky, ale na zástupcích obou koalic, aby se domluvili na programu a sestavení vlády. Až pak je řada na panu prezidentovi,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Poté si neodpustil kritiku směřující k dosluhující vládě. „Současná debata s ministry na mě působí, jako by se tvářili, že jsou už několik let v opozici. Například paní Schillerová střílí do ještě nevzniklé vlády ohledně rozpočtových návrhů. Přitom je za stav státních financí sama odpovědná,“ kritizoval Skopeček.

Nacher: Schillerová se jen opozice logicky ptá

Své kolegyně se zastal další host debaty Patrik Nacher. Ten si nemyslí, že by současní ministři už mířili do opozice a házeli zodpovědnost na jiné. „Dotyčná ministryně pouze reaguje, když jednotliví politici opozice říkají, že mají recepty, kde ušetřit kolik miliard, ale neříkají nic konkrétního. Pak je logické, že se na to Alena Schillerová ptá,“ oponoval Nacher.

Skopeček a Schillerová si jdou po krku už delší dobu. Opoziční poslanec nedávno kritizoval vládu za nákup 70 aut značky BMW pro policii. Podle něj se v tomto ohledu daly ušetřit peníze. Schillerová svému oponentovi v reakci na to doporučila, aby si ověřil okolnosti výběrového řízení, ze kterého ministerstvo vnitra vycházelo.

Ještě předtím se dvojice ostře střetla v Partii na CNN Prima NEWS. Skopeček prohlásil, že Schillerová je nejhorší ministryně v Evropské unii a zbytečně zadlužuje Českou republiku. „Paní ministryně navrhuje cestu do rozpočtové propasti. Nechci, aby moji vnuci platili dluhy paní Schillerové jen proto, že je to nejhorší ministryně od roku 1918. Zvýšila státní dluh z 1,6 na 2,3 bilionu,“ řekl.

Schillerová: ODS bude muset sáhnout na důchody a platy

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila rozpočet na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Vítězná koalice Spolu pod vedením ODS ale chce takzvaný zákon roku předělat a ušetřit 100 miliard.

Podle Schillerové to není reálné. „Budete muset sáhnout na důchody, platy státních zaměstnanců nebo sociální dávky. Vláda s ODS už to udělala za Kalouska a pak byla recese,“ prohlásila šéfka resortu financí.

Skopeček jí už tehdy oponoval slovy, že se dá ušetřit na provozních výdajích. „Když se podíváme na neinvestiční nákupy ministerstev, tam se dají ušetřit desítky miliard. Vláda schválila obrovský deficit, ale až budeme mít finance k dispozici, za ODS se budeme ke 100 miliardám úspor hlásit,“ zopakoval.

Tagy: