Experti: Republikáni věří, že se každý snaží USA využít. Hlavní hrozbou i prioritou je Čína

Bruno Maçães (vlevo) a Matthew Goodwin

360° (1108)

V USA si občané volí nové složení Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, stejně jako guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích. Bývalý portugalský ministr pro evropské záležitosti Bruno Macaes a britský analytik Matthew Goodwin v pořadu 360° na CNN Prima NEWS přiblížili, co by znamenala výhra republikánu ve vztahu k válce na Ukrajině. Podle nich největší hrozbu pro Spojené státy představuje Čína.

Ve vztahu k pomoci Ukrajině považuje Macaese za spolehlivější demokraty. „Signály od republikánů znepokojují. Mluví o tom, že jsou USA využívány Ukrajinou a posílají příliš mnoho peněz a pomoci. Ale největší nebezpečí nehrozí nyní. Biden zůstává i nadále prezidentem. Jenže s tím, jak se bude blížit rok 2024 a volba nového prezidenta, může nastat u problém,“ podotkl.

„Republikáni mají světonázor, že na spojencích tolik nezáleží a všichni ostatní se snaží nějakým způsobem USA využít. Nyní sledujeme nové a mladé kandidáty do Senátu, kteří tento názor sdílí,“ podotkl.

S jeho slovy souhlasil i Goodwin. „Možná, že po volbách v roce 2024 budou mít USA prezidenta, který svou legislativní agendu trochu omezí, a republikáni nastaví vlastní. Může se týkat i Ukrajiny, ale spíše se zaměří na domácí otázky. S blížícím se rokem 2024 bude Ukrajina hrát v USA méně výraznou roli,“ doplnil analytik.

Schyluje se ke konfrontaci s Čínou

Kromě války na Ukrajině řešili hosté pořadu vztahy mezi USA a Čínou. „Trumpův názor začíná mírně převládat a Bidenova administrativa potvrzuje to, s čím exprezident přišel – že se v budoucnu dočkáme nějaké konfrontace. Doufejme, že ne vojenské, ale bude se týkat například technologií a ekonomiky,“ pronesl exministr Macaes.

Čína je i podle Goodwina pro USA klíčovým tématem. „A to bez pochyby. V některých částech Washingtonu panuje názor, že Ukrajina a Rusko jsou nepříjemným nebo nešťastným rozptýlením a hlavní priority leží jinde. Názor, že Čína je hlavní a největší hrozbou, zůstává v hlavních stranách zakořeněný,“ podotkl analytik.

Pokud jde o politiku Číny, za mořem prý převládá názor, že se chystá konflikt. „Například s Tchaj-wanem. Proto si myslím, že Ukrajina a Rusko budou vždy v prioritách až na druhém místě,“ dodal Goodwin.

Tagy:
Ukrajina CNN Prima NEWS Joe Biden volby pořady CNN Prima NEWS USA Rusko Čína Donald Trump 360° Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických ruská invaze na Ukrajinu Bruno Macaes Matthew Goodwin