Boj o Kongres: Trump předpověděl skvělou noc. Biden hlasoval po boku vnučky předčasně

Bývalý americký prezident Donald Trump v úterý 8. listopadu se svou ženou Melanií odvolil v Palm Beach na Floridě. Před volební místností předpověděl, že republikány čeká skvělá volební noc. Možnost dát svůj hlas předčasně využil už 29. října současný prezident USA Joe Biden, učinil tak společně s vnučkou Natalií, která se voleb účastnila poprvé. Volby v USA rozhodnou o složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu amerického Kongresu. Hlasuje se také o guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích.

„Myslím, že nás čeká skvělá noc,“ řekl Trump. Podle televize CNN potvrdil, že svůj hlas dal republikánskému floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi. Na dotaz, zda hodlá za dva roky opět usilovat o Bílý dům, odpověděl: „Úterý bude pro mnoho lidí velmi vzrušujícím dnem.“

Trumpova politická budoucnost by se mohla odvíjet od výsledků voleb. Exprezident doufá ve výhru kandidátů, které podpořil. Jejich neúspěch by mu naopak mohl vytvořit překážky v prezidentských volbách za dva roky. Trump naznačil, že rozhodnutí o kandidatuře oznámí 15. listopadu, tedy za týden.

Biden odvolil s vnučkou

Demokratický prezident Joe Biden volil v předstihu 29. října ve Wilmingtonu v Delawaru, stejně jako více než 45 milionů Američanů. Učinil tak společně se svou osmnáctiletou vnučkou Natalií, která se voleb mohla zúčastnit poprvé. O hojném využití možnosti dát svůj hlas kandidátovi v předstihu informoval institut pro výzkum veřejného mínění US Election Project.

Před čtyřmi lety tak učinilo asi 39 milionů, v roce 2014 20,5 milionu. Ve skoro všech amerických státech je možné odevzdat hlas buď ve volební místnosti, nebo ho poslat poštou před oficiálním termínem voleb, podmínky se ale často liší.

Kdo smí v USA volit?

Chování voličů změnila například koronavirová pandemie. Při volbách, které se konají v polovině funkčního období prezidenta, bývá tradičně nižší volební účast než při volbách, které jsou ve stejný termín jako ty prezidentské.

Ve Spojených státech má právo volit každý občan starší 18 let, voleb se mohou účastnit například i občané Portorika. Ve většině států nesmí hlasovat vězni. Všichni ostatní se registrují na příslušném úřadu.

Tagy:
Američané politika Spojené státy Bílý dům Joe Biden Florida volby USA Donald Trump voliči vnučka Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Palm Beach