Experti: Veřejnost podlehla hysterii. Volby mohou dopadnout jinak, než ukazovaly průzkumy

Do druhého kola prezidentské volby by měl postoupit armádní generál ve výslužbě Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na tom se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS shodli političtí komentátoři. Například podle Viliama Bucherta souboj těchto kandidátů bude mnohem vyrovnanější, než Češi v současnosti očekávají. V pátek byly volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin. V sobotu bude možné volit od 8 do 14 hodin.

„Veřejnost podlehla hysterii, že nutně musí podpořit někoho proti Andreji Babišovi. Myslím si, že není tak slabý, jak dříve ukazovaly průzkumy. První i druhé kolo bude velmi vyrovnané. V obou půjde pravděpodobně o souboj Pavla s Babišem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Viliam Buchert.

Krátce před vypuknutím voleb byl podle průzkumů i bookmakerů jednoznačně největším favoritem volby Pavel, před Babišem a Nerudovou. Nárůst Babišových preferencí se snažil vysvětlit Jindřich Šídlo: „Okolnosti minulého týdne byly pro Andreje Babiše ideální. Odstoupení Josefa Středuly či návštěva Emmanuela Macrona mu dodaly sebevědomí. Kdyby jeho soud dopadl jinak, viděli bychom teď asi jiného Andreje Babiše. Řekl bych, že je téměř vyloučeno, aby nepostoupil do druhého kola.“

Tagy: