Nerudovou volit nebudeme. Odboráři „grilují“ Středulu za jeho doporučení, ozval se i Dufek

Velmi různorodé jsou reakce veřejnosti na rozhodnutí šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly odstoupit z prezidentské volby a podpořit ekonomku Danuši Nerudovou. Někteří tento krok označují za sympatický a odvážný. Zdá se ale, že nejvíce nespokojení jsou Středulovi potenciální voliči, potažmo odboráři. Ti vzkazují, že bývalou rektorku Mendelovy univerzity rozhodně volit nebudou. Nově se ozval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. I on se Středulovým postojem zásadně nesouhlasí.

„Cítím potřebu vyjádřit nesouhlas s prohlášením Josefa Středuly, kdy prohlásil, že odstupuje ze své kandidatury na prezidenta a vyzval své odborové podporovatele, aby dali svůj hlas Danuši Nerudové, stejně jako to učiní i on,“ uvedl Dufek v tiskové zprávě.

Sám prý obdržel mnoho telefonátů od členů odborů, kteří se jednoznačně distancovali od této výzvy a prohlásili, že někdejší rektorku brněnské Mendelovy univerzity volit nebudou. „Ani já nebudu Danuši Nerudovou volit, a to především proto, že její dosavadní činnost, a to i jako předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody, nedává záruku sociálního přístupu k řešení problémů občanů,“ doplnil.

Dufek rovněž zmínil přesvědčení, že „každý občan, a tedy i odborář, má právo sám zvážit a rozhodnout, který kandidát splňuje jeho představu prezidenta republiky“. Středula podle svých slov boj o Hrad vzdal kvůli výsledkům předvolebních průzkumů.

„Dávají najevo, že jsou mezi třemi favority dva lidé, kteří nesmí být na prezidentském stolci. Mají totiž temnou komunistickou minulost – jeden je udavač, který byl agentem StB (Andrej Babiš, pozn. red.), druhý vojenský rozvědčík (Petr Pavel, pozn. red.),“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS, proč se rozhodl podpořit třetího z favoritů, tedy Danuši Nerudovou.

Hned vzápětí ovšem začali političní analytici pochybovat o tom, zda lidé, kteří chtěli volit Středulu, skutečně budou jeho doporučení naslouchat. Šéf ČMKOS míval v předvolebních průzkumech kolem tří procent. „Část jeho potenciálních voličů zůstane sedět doma a nepůjde k volbám. Další půjdou k těm třem hlavním favoritům. Z nich pravděpodobně nejvíce lidí podpoří Andreje Babiše,“ předpověděl ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Středula čelil ostré kritice od svých příznivců již pár hodin po svém prohlášení na sociálních sítích. „Pane Středulo, pro mě jste skončil. Stydím se, že jsem vám pomohl sbírat podpisy,“ uvedl jeden z nich. „Podpora Nerudové je snad ještě větší zklamání než to odstoupení,“ přidal se další. Fanoušci Nerudové i další lidé naopak krok Středuly považují za odvážné gesto.

První kolo třetí přímé volby prezidenta se bude konat už tento pátek a sobotu, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března 2023.

Tagy: