Expertka k tragédii v Krkonoších: Žena mohla mateřský pud potlačit, na synovi jí záleželo

Tragédii v Krkonoších, kdy matka zřejmě uškrtila své dítě a následně spáchala sebevraždu, měl předcházet rozvod. Ten často bývá podle mediátorky Kateřiny Bělkové velmi psychicky náročný. V Novém dni na CNN Prima NEWS popsala, co se v mysli čtyřicetileté ženy mohlo odehrávat.

„Rozvod je těžký, v člověku se nakumuluje spousta pocitů. Pro všechny je složité, když není jasné, jak bude rodina uspořádaná,“ popsala Bělková v Novém dni v souvislosti s úmrtím matky a jejího tříletého syna. Případ policie vyšetřuje jako vraždu a sebevraždu.

Podle mediátorky může v nejtěžší chvíli nastat i otupění. „Mateřský pud mohl být potlačen. Je možné, že starostí bylo tolik, že pak člověk může vybuchnout,“ uvedla Bělková.

Bála se samoty?

Při rozvodech mohou rodiče řešit například hypotéku nebo otázku, jak sebe a dítě uživit. Proto je podle Bělkové potřeba nebát se a požádat o pomoc. „Mohla mít pocit, že ji opustil muž a opustí ji i dítě. Syn pro ni jistě musel mít hodnotu,“ pokračovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ženu s dítětem zachytily v Peci pod Sněžkou kamery ve chvíli, kdy mířili se sáňkami k lanovce na Sněžku. Další kamera je zaznamenala na přestupní stanici na Růžové hoře, kde matka se synem vystoupili. Odtamtud se vydali k chatě Portášky, tam už však nedorazili. Jejich bezvládná těla objevili až záchranáři v pondělí 2. ledna.

K podobným deliktům ve formě rozšířených sebevražd, při nichž dotyčný zabije nejdříve někoho jiného a následně sebe, mají sklon spíše muži,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS psychoterapeut Tibor Bečka. Nejedná se však podle něj o rozšířený fenomén.

Tagy: