Exploze v ostravské chemičce. Na místě byl jeden těžce zraněný, zasahovali hasiči i policie

Při explozi a následném požáru v chemičce BorsodChem MCHZ v Ostravě-Mariánských Horách byl ve čtvrtek vážně zraněn jeden člověk. Evakuace zaměstnanců nebyla nutná a ani lidem v okolí nehrozí žádné nebezpečí kvůli úniku chemických látek, řekla policejní mluvčí Eva Michalíková. Podle hasičů na místo přesto dorazili odborníci z chemické laboratoře. Mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl řekl, že muž utrpěl mnohočetná poranění, která ohrožovala jeho život.

Událost se stala krátce po 10:30. „Kriminalisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ sdělila Michalíková. Podle prvotních informací s největší pravděpodobností explodovala ethylanilinová nádrž. „Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Okolnostmi a příčinami události se nadále budou zabývat policisté ve spolupráci s hasiči,“ řekla Michalíková.

Zraněného muže transportovali záchranáři ve vážném stavu do Fakultní nemocnice Ostrava. „Utrpěl život ohrožující poranění mnohočetného charakteru v oblasti hrudníku, končetin, hlavy a byly tam i známky popálení. Pacient byl ošetřený lékařskou posádkou, uvedený do umělého spánku, zaintubovaný, připojený k řízené ventilaci a transportovaný do nemocnice,“ řekl Humpl.

„Předběžná škoda vyčíslena na místě zásahu se pohybuje v rozmezí pět až deset milionů korun, příčina vzniku požáru je v šetření,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová. Hasiči při příjezdu na místo viděli stoupat hustý černý dým a plameny šlehající z jedné nádrže a přilehlého potrubí.

„Hasiči současně prováděli hašení hořící nádrže a ochlazovaní okolních nádrží. Dále hasiči za použití protichemických obleků postupně uzavírali ventily v systému potrubí tak, aby nedošlo k poškození technologie a zabránilo se rozšíření požáru,“ popsala Langerová. Do ovzduší podle ní neunikly žádné nebezpečné látky.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák na Twitteru sdělil, že k monitorování ovzduší byli k zásahu preventivně povoláni příslušníci chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm se svým chemickým automobilem s rozšířenou výbavou pro detekci nebezpečných látek. Na místě zasahuje sedm hasičských jednotek.

BorsodChem MCHZ produkuje suroviny pro výrobce polyuretanových, pryžových, farmaceutických, zemědělských či potravinářských výrobků. Hlavní produkt anilin slouží jako základní surovina pro výrobu výchozího polotovaru ve výrobě polyuretanových hmot, které se používají hlavně v automobilovém a stavebním průmyslu. Podnik má téměř 400 zaměstnanců.

Tagy:
policie Ostrava výbuch Hasičský záchranný sbor Fakultní nemocnice Ostrava Policie České republiky BorsodChem MCHZ