Plavčík se ubránil útoku žraloka holýma rukama. Dal jsem mu třikrát pěstí a odplul, říká

Žralok mako překvapil jednoho z plavčíku u břehu newyorského Long Islandu. Ilustrační snímek.

Odborník na žraloky radí, jak se bránit při útoku

Newyorský ostrov Long Island byl svědkem velmi vzácného útoku žraloka. Predátor zaútočil na jednoho z plavčíků, který zrovna zaučoval nováčky. Mořský predátor mu pokousal ruku a hruď, Američanovi se ale nakonec podařilo žraloka odehnat – podle svých slov mu dal párkrát pěstí, informoval deník New York Post. Úřady posléze uzavřely pláž a posílily pobřežní hlídky.

Nečekaný útok se stal v neděli ve vodách Long Islandu, který spadá pod newyorskou metropolitní oblast. Plavčík Zach Gallo se na pobřeží Smith Point věnoval skupině nováčků, kterou instruoval, jak zachraňovat lidi z vody. Chvilku ve vodě volal o pomoc a předstíral, že se topí, když ho náhle napadl téměř dvoumetrový žralok. Muž se před predátorem začal bránit holýma rukama.

„Ucítil jsem ostrou, prudkou bolest. Jakmile jsem nahmatal gumovou kůži, věděl jsem, že to byl nějaký žralok,“ řekl Gallo místním médiím. Predátor se mu zakousl do hrudi a ruky, i přes bolestivá zranění se ale plavčík nakonec dokázal ubránit. „Třikrát jsem žraloka udeřil. Myslím, že po třetí ráně se otočil ode mě a zasáhl mě ocasem do hrudi. Pak odplul pryč,“ pokračoval napadený Američan.

Nakonec se Gallovi podařilo dostat z vody. Krvácejícímu plavčíkovi přispěchali na pomoc nováčci i svědci, poté byl převezen do místní nemocnice. Úřady po útoku uzavřely Smith Point i přilehlé pláže.

„Je poněkud ironické, že k útoku došlo zrovna v okamžiku, kdy si hrál na oběť. Ze cvičení se nakonec stal incident, kde byla vyžadována opravdová záchrana,“ řekl novinářům Steve Bellone, starosta okresu Suffolk. „Naštěstí se mu daří dobře, má velmi dobrou náladu,“ uklidnil veřejnost na tiskové konferenci.

Útoky žraloků na Long Islandu byly dosud podle místní administrativy extrémně vzácné, v poslední době k nim ale dochází čím dál častěji. Za uplynulé dva roky úřady zpozorovaly v místních vodách více žraloků než za celé předchozí desetiletí dohromady, což je přinutilo k posílení pobřežních hlídek.

Prostě jim dejte do rypáku, radí expert

Populární turistickou egyptskou destinací Hurghada nedávno otřásla smrt dvou žen, které napadl žralok. V resortu Sahl Hasheesh proto zavedli několikadenní zákaz vstupu do vody. Jak se bránit, když dojde ke střetu s tímto mořským predátorem? Podle odborníka pomůže rychlá reakce a jeden přesný úder.

„V případě obrany proti žralokům je důležité zaměřit se na jeho rypec. Prostě dát žralokovi pěstí do rypáku, oni to opravdu nemají rádi,“ řekl dokumentarista a odborník na žraloky Steve Lichtag. Přesněji radí zaměřit se při úderu na obličej, oči nebo žábry žraloka.

Tagy: