Jak se bránit při útoku žraloka? Prostě mu dejte pěstí do rypáku, radí expert

Na rakouskou turistku zaútočil žralok šedý útesový, jehož déllka se pohybuje kolem dvou metrů.

Odborník na žraloky radí, jak se bránit při útoku

Populární turistickou egyptskou destinací Hurghada otřásla smrt Rakušanky a další ženy, které napadl žralok. V resortu Sahl Hasheesh proto zavedli třídenní zákaz vstupu do vody. Jak se bránit, když dojde ke střetu s predátorem? Podle odborníka pomůže rychlá reakce a jeden přesný úder.

Panika, křik, zoufalství. Turisté bezmocně sledovali, jak žralok napadl 68letou Elizabeth. Predátora se snažili rozptýlit, do vody jí ale na pomoc nikdo neskočil. Žena, které podle svědků žralok ukousl nohu i ruku, se dokázala zázračně dostat na břeh, kde se jí ujali záchranáři. Ti hned zahájili první pomoc, ovšem při převozu do nemocnice turistka zemřela na šok z bolesti, který pravděpodobně zapříčinil infarkt.

V neděli pak egyptské úřady informovaly o smrti ještě jedné ženy. I na ni měl zaútočit žralok, zhruba 500 metrů od místa, kde došlo k prvnímu ataku. Národnost druhé oběti zatím není známa. Stejně tak není jasné, zda útočil stejný žralok.

Omyl provozovatelů resortů

Útok se odehrál blízko pláže v takzvané bezpečné zóně. Ta ale podle dokumentaristy a odborníka na žraloky Stevea Lichtaga nezaručí, že do ní nezavítají predátoři. „Největší omyl, který dělají provozovatelé různých resortů, je, že vyčlení nějakou zónu bójky nebo pověšenými sítěmi, které ale nikdy nejdou na dno,“ prohlásil Lichtag.

„Je to oblast, kde sedí plavčík a je takzvaně hlídaná, ale to vůbec neznamená, že je to neprůstřelná vesta. Je to pouze oblast, kde sedí plavčík a dívá se na plavce, kdyby něco, ale to neznamená, že tam nezavítají ti, kdo do oceánu vlastně patří,“ zdůraznil.

Co radí dělat v situaci, kdy člověka predátor napadne? „V případě obrany proti žralokům je důležité zaměřit se na jeho rypec. Prostě dát žralokovi pěstí do rypáku, oni to opravdu nemají rádi,“ dodal Lichtag. Přesněji radí se při úderu zaměřit na obličej, žábry nebo oči žraloka.

Cestovatel a další expert na žraloky Richard Jaroněk pak nabádá především zachovat klid. „Měli byste s ním mít oční kontakt. Nedělat to, že byste rychle plavali pryč a zmateně se plácali. On se chce podívat, co se na té hladině děje,“ prohlásil.

Zákaz vstupu do vody

Letovisko Sahl Hasheesh je vyhledávaným místem turistů, včetně těch z České republiky. Pro všechny tam po útoku žraloka platí minimálně tři dny zákaz vstupu do vody. Guvernér omezil všechny aktivity u moře, včetně potápění, šnorchlování, windsurfingu a kitesurfingu. Do vod u Hurghady nesmějí vplouvat ani rybářské lodě.

Útoky žraloků na lidi pohybující se v mělkých vodách jsou poměrně vzácné. K vážnému incidentu došlo v africké dovolenkové zemi naposledy na podzim roku 2020. Tehdy v letovisku Šarm aš-Šajch napadl predátor 12letého ukrajinského chlapce i průvodce, dvojice poté musela podstoupit amputaci končetin. V roce 2018 podlehl útoku i Čech Petr ze Zlínska. Děsivý útok tehdy z mola sledovala i jeho manželka s dcerou.

Tagy:
žralok smrt Egypt podzim Zlínský kraj Hurghada žraloci kousnutí Steve Lichtag Šarm aš-Šajch žralok šedý útesový Sahl Hasheesh