Fajn kluk s velkým srdcem. S horolezcem sraženým v Adršpachu se rozloučila stovka lidí

V úterý se v Sušici konal pohřeb výkonného ředitele firmy High Point Zikmunda Schwarzkopfa mladšího. Toho na konci srpna srazil bezohledný řidič u Adršpachu, od nehody ujel. Policie ho vypátrala druhý den. Smutečního obřadu se účastnila víc než stovka truchlících hostů.

Se Zikmundem Schwarzkopfem mladším se v úterý přišli naposledy rozloučit rodinní příslušnici, přátelé i členové horské služby. Síga, jak mu všichni přezdívali, byl milý a na všechny se smál. Stál v čele firmy High Point, která se zaměřuje na outdoorové oblečení. Devětačtyřicetiletého Sígu a jeho o dvacet let mladšího kamaráda Matěje Molcara srazil 22. srpna u Adršpachu osmatřicetiletý řidič, který z místa nehody ujel, aniž by jim poskytl první pomoc.

Smuteční síň v Sušici byla plná květin. V návalu emocí lidé jen těžko hledali slova. „Byl to fajn kluk s velkým srdcem, jeho skonu je obrovská škoda,“ vzpomínali podle čtvrtečního Blesku na Zikmunda Schwarzkopfa ml. účastníci pohřbu.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí osmatřicetiletému řidiči až pět let za mřížemi. To je ale podle mnohých příliš nízká sazba. „Za zabití dvou lidí, neposkytnutí první pomoci a ujetí od místa nehody pět let vězení? To je normální výsměch. Zavřel bych ho minimálně na 20 let. Neskutečné zákony v této zemi,“ volal po vyšším trestu v diskuzi na sociálních sítích například Tomáš H.

Řidičem má být podle policie osmatřicetiletý J. Č. V minulosti několikrát trestaný řidič už jednou srazil a usmrtil seniorku, porušoval soudní podmínky, řídil i přes zákazy. 22. srpna večer od nehody v Adršpachu ujel, zbavil se auta a snažil se vše zamaskovat. Policie ho ale druhý den dopadla. Zákaz řízení měl mít muž téměř nepřetržitě už od roku 2002, soudy, které v jeho případě rozhodovaly, ale muži zákaz řízení vždy jen prodloužily, trest mu nijak nezpřísnily.

Tagy:
nehoda policie pohřeb auto horolezec úmrtí Sušice Adršpach Blesk Matěj Molcar Zikmund Schwarzkopf J. Č. Phoenix Academy