Legendární Vieira nakopl fanouška. Ten v euforii vběhl na hřiště a trenéra dráždil

I když to tak dlouho nevypadalo, tradiční klub Everton odvrátil kolo před koncem hrozbu sestupu z fotbalové Premier League po více než 70 letech. Toffies ve čtvrtečním domácím duelu porazili Crystal Palace 3:2, ačkoliv prohrávali po poločase 0:2. Pověstná Csaplárova past sklapla a fanoušci propukli v totální nadšení. Jeden z nich měl v euforii provokativní náladu, kterou předvedl trenérovi hostů Patricku Vieirovi. A litoval.

Příšerná sezona nemá pro Everton tragický konec. Léčba trenérem Frankem Lampardem, který přišel na pomoc rozklíženému týmu v závěru ledna, přece jen zabrala. Ale i čtvrteční duel dlouho symbolizoval bídné období klubu.

Crystal Palace šlo do vedení ve 21. minutě, o čtvrt hodinu později zmrazili hosté Goodison Park podruhé. Ale i v tomto případě zafungovala takzvaná Csaplárova past. Tedy nepsané pravidlo, se kterým přišel český trenér Josef Csaplár – podle něj je 2:0 po poločase nejhorší možné vedení a vedoucí tým o něj často přichází.

Cestu ze šlamastyky začal dláždit Michael Keane krátce po začátku druhé půle. V 75. minutě vyrovnal nejlepší střelec Evertonu v tomto ročníku Richarlison a obrat dokonal v 85. minutě Dominic Calvert-Lewin. Stadion explodoval a fanoušci ještě relativně dlouho před koncem vběhli radostí na trávník. Pořadatelé je museli vehnat zpátky na tribuny. Ale když zazněl závěrečný hvizd, našlo se ještě větší množství vetřelců.

Tisícovky lidí v opojné náladě dováděly, jak se dalo. A jeden mladý fanoušek si na hřišti vyhlédl kouče hostů Patricka Vieiru, hráčskou legendu Arsenalu i francouzské reprezentace. Příznivec klubu z Liverpoolu vytáhl mobil a natáčel Vieiru ze vzdálenosti několika centimetrů. Nahrávka se dostala na sociální sítě a bylo slyšet, jak mladík křičí: „Vykašli se na to, blbče. Na*er si!“

To ještě doprovodil vztyčeným prostředníčkem. Vzhledem ke svému nízkému věku si ale zřejmě nemohl pamatovat, že někdejší defenzivní záložník na pažitu platil za hráče, který si nenechal nic líbit. A tak se Vieira napřed jen ohnal a pak provokatéra kopl do nohy, čímž ho poslal na zem.

Ačkoliv byla reakce celkem pochopitelná, stejně automatické je i to, že Vieiru už za kopanec vyšetřuje The Football Association, tedy nejvyšší řídicí orgán anglického fotbalu. „Nemám nic, co bych k tomu řekl,“ řekl později novinářům Vieira. „Mít fanoušky na hřišti není správná cesta. Musíme to zastavit, neměli by se dostávat na hřiště. Je to příliš nebezpečné,“ poznamenal expert stanice Sky Sports Dion Dublin.

Everton si každopádně hluboce oddechl. Sezona plná nervů a strachu z prvního pádu z nejvyšší soutěže po 70 letech byla odvrácena. Do posledního kola jdou Toffies s náskokem čtyř bodů na 18. Leeds, který v tuto chvíli sestupuje a v závěru se pokusí vyskočit nad Burnley.

Tagy:
záchrana Premier League trenér fanoušek fotbal sport Everton FC Liverpool FC Frank Lampard Burnley FC Crystal Palace Patrick Vieira Arsenal FC Goodison Park Leeds United AFC