Farmáři se bojí, že nebudou mít kde skladovat brambory. Může to ovlivnit jejich cenu

Začala sklizeň brambor

Začala sklizeň brambor

Začala sklizeň raných brambor. Konkrétně v Pojizeří, kde natáčel štáb CNN Prima NEWS, se jim podle pěstitelů dařilo. Ale i když jsou s úrodou spokojeni, mají farmáři strach z nedostatku skladovacích prostor. I to by totiž mohlo negativně ovlivnit cenu zejména pozdních brambor.

Kombajny jedou na plné obrátky a brambor ve valnících přibývá. Deštivé počasí, které nás letos provází, pomohlo ke kvalitnímu růstu. Sklizené brambory mají v průměru přes 40 mm, takže jde o tržní hlízy. I když je letošní úroda brambor bohatá, pěstitelé se obávají pozdní sklizně.

„Už mnoho let neprodukujeme v ČR dostatečné množství konzumních brambor. Ty se musejí většinou na závěr sezóny dovážet. Množství se liší každý rok podle toho, kolik těch brambor se urodí,“ popsal Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu, a dodal, že čeští pěstitelé nemají dostatečnou skladovací kapacitu, takže nejsou schopni brambory uskladnit v dostatečném množství.

„Máme připraveny na nadcházející období i investiční podpory, které by měly pomoci právě pěstitelům s budováním skladovacích kapacit. Ale samozřejmě i trh je ovlivněn nestabilitou cen, kterou způsobuje krize na Ukrajině na celém Evropském trhu,“ sdělil náměstek pro řízení sekce ministerstva zeměděltsví Petr Jílek.

Zemědělci budou moci žádosti o podporu podávat od 20. do 30. června tohoto roku. Podle náměstka ministerstva zemědělství jim to má zaplatit 40 procent jejich nákladů. „Pokud se jedná o brambory rané, nejsou pro uskladnění ideální ekologické podmínky. Takže oni je musejí prodat. Cena jde dolů a oni se dostávají pod prodejní tlak,“ sdělil Rasocha.

Cena například brambor z Předměřic by prý na farmářských trzích měla být mezi 12 až 15 korunami za kilogram. V současné době se ceny v obchodech za kilogram raných českých brambor pohybují mezi 16 až 20 korunami.

Tagy:
zemědělství brambory sklizeň CNN Prima NEWS Česko brambor Ministerstvo zemědělství České republiky Pojizeří