Šok pro světový obchod. Indie zakázala vývoz pšenice, na peněženkách to pocítí i Češi

Sklizeň v indickém městě Džammú (30. 4. 2022)

Současná napjatá situace na komoditním trhu se ještě více komplikuje. Indie, významný producent pšenice, totiž zakázal kvůli vlně veder vyvážet obilovinu za hranice. Společně s blokádou Černého moře tento krok způsobí další růst cen. Na svých peněženkách to pocítí i Češi.

Mezi klíčové vývozce obilovin ještě donedávna patřila Ukrajina, obchody ale ochromila válka v zemi a ruská blokáda Černého moře, kvůli které nemohou ukrajinské lodě vyvážet pšenici do světa. Teď z globálního trhu couvá také Indie, což bude mít pro cenovou dostupnost klíčové komodity fatální důsledky.

Přitom to ještě před pár dny vypadalo, že Indie chce současné situace využít a násobit obchodní zisky. Nové Dillí mělo v plánu letošní rok vyvézt rekordních deset milionů tun pšenice. Z nápadu ale sešlo. Indie si ponechá obiloviny pro domácí využití a ven nebude prozatím exportovat nic. Údajně tak činí kvůli vlnám veder a špatné úrodě, na vině je ale také roustoucí inflace. Upozornila na to americká CNN.

Změna kurzu indické vlády není překvapivá jen pro zbytek světa, ale také pro samotné Indy. „Ten zákaz je šokující,“ stěžuje si pro CNN obchodník z Bombaje. „Očekávali jsme, že export bude po pár měsících narůstat, ale vypadá to, že inflace změnila vládní plány,“ dodal.

V Indii stejně jako ve zbytku světa dramaticky rostou ceny potravin i energií. Země za duben vyvezla do světa 1,4 milionu tun pšenice a za květen uzavřela smlouvy na export 1,5 milionu tun této komodity.

„Indický zákaz zvýší ceny pšenice na globálním trhu. V současnosti na něm není žádný velký dodavatel,“ sdělil nejmenovaný indický obchodník pro CNN.

Pšenice podraží i v Česku

Na rozhodnutí asijského obchodního giganta doplatí lidé také v Česku. Už teď u nás ceny v zemědělství rostou raketovým tempem. Podle ekonoma Lukáše Kovandy olejniny zdražují o 64,5 procenta, obiloviny pak o 51,2 procenta. „Bochník běžného chleba tak ještě letos může běžně stát zhruba 60 korun,“ předpokládá.

Indický krok se do cen teprve promítne. „Situaci na českém trhu ještě zhorší nynější zákaz vývozu pšenice ze zemí jako Indie, která patří k jejím největším světovým producentům. Krok Indie zdražuje pšenici na světových komoditních burzách v Chicagu nebo Paříží, od níž své ceny odvíjejí i čeští zemědělci,“ sdělil Kovanda pro CNN Prima NEWS.

Tagy: