Farský: Babiš obvolává jiné země k poskytnutí lůžek pro nemocné, vláda vytváří zmatky

Martin Kupka s Janem Farským

Speciální vysílání: Nouzový stav v ČR

Veřejnost s napětím očekává vyjádření vlády o nových opatřeních. Jak na tom aktuálně země je? Kde dělá vláda chyby? Hosty pořadu 360° televize CNN Prima NEWS byli poslanci Jan Farský (STAN), Martin Kupka (ODS) a Jiří Mašek (ANO).

Situace je natolik vážná, že si premiér volal s premiéry pěti států, zda by Česku neposkytli volná lůžka v nemocnicích. „Premiér říkal, že jim volal, zda by nám poskytli část kapacity,“ řekl Farský a zmínil, že mohlo jít o volné kapacity v Polsku či německém Sasku.

Tento a další kroky ovšem dle něj nepůsobí, že by vláda pevně „držela otěže“. „Není připravený scénář opatření. Proto se vláda dlouho dohaduje, vytváří tak zmatky,“ řekl Farský ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že lidé již navíc slyšeli a četli mnoho možných opatření, tudíž už si nemohou být jistí tím, jaká skutečně nastanou.

Jeho kolega z opozice Martin Kupka (ODS) připomněl, že Češi v první vlně na jaře skvěle zareagovali šitím podomácku vyrobených roušek, kterých byl v zemi nedostatek. Pokud se však má pandemie zvládnout nyní, musí podle něj z vlády přijít „jasná komunikace a musí být jasné modely“, podle nichž by se vláda řídila. „Tohle nám schází a je to nutné pro uklidnění veřejnosti,“ řekl Kupka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vláda by dle něj měla mít takové modely, podle nichž by mohla lépe fungovat i veřejnost. „Nevím, jestli je (vláda) má. Pevně věřím, že ano, jinak by to (vládní opatření) byl výsledek improvizace,“ dodal Kupka. Lidé by dle něj měli mít také k dispozici potřebné informace. S tím však nesouhlasí vládní poslanec Jiří Mašek. Podle něj je již veřejnost má a připomněl informace zveřejňované ministerstvem zdravotnictví o hospitalizovaných a podobně. S Kupkovým názorem nesouhlasí. „Vadí mi politizace covidové krize,“ dodal Mašek.

Farský: Komunikační chyby vlády nás budou stát miliardy i životy

Kupka ještě doplnil, že by od vlády přivítal, kdyby přišla s možnostmi, jak pomůže podnikům a lidem, kteří se již od první vlny ocitli v existenčním ohrožení. „Jsme vládě připraveni pomoci, máme na stole několik návrhů,“ doplnil Kupka.

Poslanci hovořili i k pondělnímu zrušenému projevu ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Podle Farského to jen dokládá neshody vlády. „Nechápu, že vláda dělá tyto komunikační chyby, protože nás budou stát miliardy a možná i životy. Kupka by k tomu měl dle svých slov pochopení, kdyby bylo jaro a vláda by nevěděla co dělat. Nyní však již je jiná doba.

Tagy: