Volby nás budou stát tisíce životů a zruinujeme státní rozpočet, prohlásil Flegr

Jaroslav Flegr

Česko musí přistoupit k přísnějším opatření jako je omezení školní docházky, uzavření restaurací nebo v nich zakázat konzumovat alkohol. Shodli se na tom v pořadu 360° na CNN Prima NEWS evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr a imunulog Václav Hořejší. Opatření podle nich musí trvat nejméně tři neděle. Vláda ke zmíněným opatřením po dlouhém jednání nakonec v pondělí večer skutečně přistoupila.

„Očekával bych, že se daleko více omezí školní docházka. Omezí se aspoň dočasně provoz restaurací. Navrhl bych zákaz alkoholu, jen aby se lidé najedli. Nemyslím si, že by to bylo, že se nakáže, že lidé nesmí chodit nikam ven,“ řekl v pořadu Václav Hořejší.

To se nakonec skutečně stalo a vláda uzavřela základní školy a restaurace.

Podle Flegra je důvodem rozšíření nákazy i to, že premiér Andrej Babiš (ANO) zareagoval pozdě kvůli krajským a senátním volbám.

Flegr: Rozjelo se nám to kvůli volbám

„Není divu, že se nám to tu rozjelo. Teď po volbách jsme se probudili. Jsme na tom nejhůř na světě. To je šílenost. Tím, že jsme měli volby a museli jsme to zamaskovat nás to bude stát šílené tisíce životů a zruinujeme státní rozpočet,“ uvedl Flegr.

Oba souhlasí se zpřísněním avizovaných opatření jako je uzavření škol nebo ještě tvrdšího omezení provozu restaurací. Aby opatření zafungovala, měla by trvat nejméně tři neděle.

„Izrael měl přísný lockdown a až po třech týdnech se jim to zlomilo. Po čase by se nejpřísnější opatření mohla rozvolnit. To, co vadí, že lidé nevidí perspektivu, že ta opatření nejsou navěky. Zima a předjaří budou krušný,“ dodal Flegr.

Češi se podle něj musí připravit i na klidnější Vánoce pouze v rodinném kruhu.

Tagy: