Feriho výstup? Promiňte, ale je to k poblití, zuří Šípová. Kritika zní i od dalších politiků

Soud s exposlancem Dominikem Ferim vyvolal ve veřejném prostoru ostrou diskusi na téma sexuálního násilí či presumpce neviny. Kdysi výrazná tvář TOP 09 a bývalý politik, který čelí obžalobě ze dvou znásilnění a pokusu o znásilnění, před novináři zveřejnil identitu jedné z žen, jejíž případ byl odložen. Schytal za to ostrou kritiku. Radní Jihomoravského kraje Jana Leitnerová (Piráti) se vzhledem k průběhu soudu svěřila s vlastními zkušenostmi se sexuálním násilím.

„Už to zpravodajství od Feriho soudu prostě nedávám. Nechci, aby moje dcery vyrůstaly v takovém světě. Řešme to, ať nejsou násilníci. Bude to lepší než ponižování obětí, zlehčování a veřejný lynč těch, kteří nemlčeli,“ vyzvala Leitnerová na Twitteru. Jihomoravská radní se svěřila s tím, že v minulosti čelila dvěma pokusům o znásilnění.

„Poprvé jsem se ubránila náhodou, podruhé zasáhl známý. Poprvé jsem volala už po půlnoci na policii. A na co se mě zeptali? Jestli jsem šla sama a zda jsem nepila alkohol. Nulová empatie a nulový zájem, kde jsem a jestli jsem v pořádku. Telefon jsem položila a vyzvracela jsem se s pocitem, že si za to teda můžu sama. Podruhé už jsem se na to vybodla,“ uvedla Leitnerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Manželka Jana R. u soudu: Ve vězení se mi přiznal ke znásilnění dětí, zvedal se mi žaludek

Poté komunální politička přišla s další ráznou výzvou: „Už do p*dele přestaňme říkat, jak si tu mladé holky vymýšlí. Podobnou zkušenost má většina mých kamarádek. Po dvanácti letech od toho incidentu se večer furt ohlížím, když mě někdo obtěžuje. Děje se to. Zvedá se mi žaludek.“

Dominik Feri se měl podle obžaloby mezi roky 2016 až 2018 dopustit dvou znásilnění, přičemž v jednom případě šlo o nezletilou osobu, a jednoho pokusu o znásilnění. Bývalý poslanec a člen TOP 09 v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 3 odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí. Zároveň prý věří tomu, že v hlavním líčení prokáže svou nevinu.

Za asi nejkontroverznější část procesu lze prozatím považovat moment, kdy Feri před novináři zmínil celé jméno a profesi jedné z žen, jejíž případ byl odložen, a proto se u soudu neprojednává. Tento krok lidé na sociálních sítích ostře odsoudili.

„Feri je zjevně nepoučitelný. Svých predátorských praktik se nemíní vzdát ani před soudem. Zveřejnit jméno svědkyně či oběti je, promiňte, k poblití. Modlím se, aby si ho jeho někdejší mladí fanoušci nikdy nebrali za příklad. Jako progresivní politik už nemá co nabídnout,“ nebrala si servítky senátorka Adéla Šípová (za Piráty).

Kalousek: Zveřejnění jména dívky? Ohavnost

Podobně se vyjádřila například i poslankyně Barbora Urbanová (STAN): „Nechtěla jsem být laciná a dělat si ‚fame‘ na soudu s Ferim. Každý má právo na spravedlivý rozsudek. Každá oběť znásilnění, která promluví a chce násilníka potrestat, má mou úctu a podporu. Už za to, že před soudem jednu z těch slečen jmenuješ, Dominiku, si zasloužíš pohrdání.“

Feri se nicméně brání tím, že šlo o odložený případ a že výpověď svědkyně byla prý v rozporu s realitou. „Tvrdila, že byla sexuálně napadena. Co později psala, bylo v rozporu se svědeckou výpovědí. Lhala do médií. Přesto tyto příběhy – sprcha a noční stolek – mediálně dál žijí,“ řekl novinářům.

Podle Urbanové ale lze zveřejnění identity jedné z žen, i když jde o odložený případ, nazvat morálním dnem. „Proč ji tedy nezažaluje za křivé obvinění? Jde snad o zastrašení těch, kteří jsou ještě v anonymitě a vypovídají u soudu? Já myslím, že ano,“ dodala Urbanová. Šípová ve vysílání CNN Prima NEWS zmínila podobné podezření.

Feriho odsoudil i exministr financí a jeho bývalý stranický šéf Miroslav Kalousek (TOP 09). „Přeji mu (Ferimu) spravedlivý proces. Zveřejnění jména té dívky ale pokládám za velkou ohavnost. Musel vědět, že tím ublíží. Zda šlo o křivé obvinění, by musela říct justice, ne on,“ sdělil Kalousek na sociálních sítích.

Feri před soudem vypovídal v úterý dopoledne, po něm soud několik hodin neveřejně vyslýchal jednu z poškozených dívek. Zbylé ženy by měly vypovídat ve čtvrtek, i na jejich výslech bude vyloučena veřejnost.

Tagy: