Manželka Jana R. u soudu: Ve vězení se mi přiznal ke znásilnění dětí, zvedal se mi žaludek

Liberecký krajský soud pokračoval v hlavním líčení v kauze sexuálního predátora Jana R. Na řadu přišla výpověď jedné z nejdůležitějších postav celé kauzy – manželky obžalovaného. Ta se před soudcem dušovala, že o počínání svého muže obžalovaného ze znásilnění sedmi dětí nevěděla vůbec nic. „Dozvěděla jsem se to, až když ho policie zadržela a přišli dělat domovní prohlídku,“ tvrdila mladá žena, která má sama s Janem R. dvě malé děti.

Zuzana R. byla spolu se svým manželem zakládající členkou spolku Děti ráje železnice, který nabízel pořádání letních táborů a kroužků. Spolu s manželem také ve svém bytě hlídali děti. S tábory podle ní přišel manžel, hlídání dětí vymyslela ona.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otec znásilněné holčičky o Janu R.: Zasloužil by doživotí, nejradši bych mu něco udělal

„Chtěla jsem pomoct maminkám, které potřebovaly do práce, k doktorovi nebo si něco zařídit. Brala jsem si 60 korun na hodinu, většina z toho padla na jídlo pro děti,“ popisovala před soudem. Nabídku hlídání zveřejnila ve skupině na sociální síti, zájem byl poměrně velký, také díky tomu, že jako jedna z mála nabízela i hlídání přes noc. Nebylo tak výjimkou, že u nich doma přespávalo i pět, šest dětí.

„Část dětí spala s manželem v ložnici, kde je velká postel, část se mnou v dětském pokoji,“ uvedla u soudu. Nic divného jí na tom prý tehdy nepřišlo. Šok pro ni údajně přišel 1. dubna 2022. Tehdy jejího muže zadrželi kriminalisté a celý byt obrátili naruby.

V telefonu našla video

„Nechtěla jsem věřit, že by to udělal, že by mi šest let lhal. Neřekl mi nic o tom, že už byl dvakrát zavřený, ani to, že se musí léčit. Nikdy jsem neviděla, že by doma bral léky. Chodil do nemocnice na injekce, ale tvrdil mi, že je to kvůli tomu, abychom mohli mít děti, protože jsme se o ně nějakou dobu neúspěšně snažili,“ říkala před soudem.

Uvěřila tomu prý, až když doma našla mobilní telefon, ve kterém bylo video, jak její muž zasouvá penis do pochvy nějakého malého dítěte. „Poznala jsem ho. Byla tam ještě nějaké fotografie nahých dětí od pasu dolů. Okamžitě jsem telefon předala policii,“ popsala zlomový moment.

Se svým mužem je i nadále v kontaktu, hlavně prý kvůli dětem. Z Liberce se odstěhovala, našla si přítele. „Když jsem byla za manželem na návštěvě ve vězení, přiznal se, že některým dětem to udělal, u některých tvrdil, že to není tak, jak je to v obžalobě. Nedokázala jsem se s ním o tom dlouho bavit, zvedal se mi z toho žaludek,“ uzavřela svou výpověď. Janovi R. teď hrozí až šestnáct let vězení.

Tagy: