Feriho kauza předjímá osud TOP 09. Soud může poškodit její pověst, říká politolog Jelínek

Osud Dominika Feriho do jisté míry předjímá osud samotné TOP 09 – ta se v minulosti těšila přízni mladých voličů, dnes je ale jen jakýmsi přívažkem trojkoalice Spolu. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Jelínek, podle něhož soudní proces s bývalým poslancem, který začal v úterý, může dopadnout i na pověst předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové či samotné Sněmovny. Domnívá se, že vládní koalici kauza zřejmě nezasáhne.

Skandál kolem nařčení Feriho ze znásilnění může v průběhu soudního procesu poškodit TOP 09, myslí si Jelínek. Kromě zmíněného obvinění zaznívají v souvislosti s případem zprávy o údajných divokých večírcích přímo v poslanecké kanceláři bývalého člena TOP 09. „Pokud by se objevily hodně pikantní informace, mohlo by to přinejmenším otřást stranou nebo pozicí Markéty Pekarové Adamové, která patřila k jeho velkým spojenkyním,“ uvedl politolog.

K TÉMATU: Nechci a nebudu vypovídat. Feriho „spolupráce“ s policií budí rozpaky, může jít o taktiku

„V tomto bych ale byl zdrženlivý. Ať se nám to líbí, nebo ne, bujaré večírky patří k naší parlamentní praxi. Pokud se tam vyskytovaly drogy nebo nevázané mravy, to by samozřejmě byl problém,“ doplnil odborník. „Přifouknuté“ zprávy by podle něj mohly poškodit pověst Poslanecké sněmovny, TOP 09 či její předsedkyně. „Nemyslím si, že by to odskákala celá koalice nebo vláda, na to je kauza příliš limitovaná. Vláda se zapotí spíše u řešení tradičních ekonomických a sociálních otázek,“ domnívá se Jelínek.

Feri: Konečně řeknu, jak to bylo

Obvodní soud pro Prahu 3 se případem Dominika Feriho začal zabývat v úterý. Bývalý poslanec čelí obžalobám ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj, hlavní líčení bude pokračovat ve čtvrtek. Pokud se prokáže jeho vina, hrozí mu až desetileté vězení. Policisté ho obvinili již loni v březnu, státní zástupkyně Feriho pak obžalovala v polovině prosince. Úterní líčení je veřejné, na výslechy poškozených žen ale bude veřejnost z jednání vyloučena.

„Vítám, že konečně přichází samotný soud. Jsem rád, že zatím je ambice, aby byl veřejný, protože nemám co skrývat. Oceňuji, že budu moci konečně předložit svou verzi a podložit ji konkrétními důkazními návrhy. Divím se, že to trvalo tak nesmírně dlouhou dobu, ale konečně to nastalo a je to dobře,“ řekl Feri v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak dnes žije bývalá přítelkyně Dominika Feriho, která mu byla dlouho oporou

„Jsem rád, že budu moci konečně zmínit, jak se ty věci skutečně odehrály. Myslím si, že dost lidí bude překvapeno, co zaznívalo v médiích a jaká je míra zjištění skutkového stavu. O své nevině jsem ani na vteřinu nepochyboval,“ doplnil ještě bývalý poslanec.

Více o pozici nejmladšího poslance před jeho odchodem z politiky, setkání Miloše Zemana s Petrem Pavlem či odlišnostech v jejich přístupu k výkonu prezidentské funkce se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: