Fiala: Anexe ukrajinských území Ruskem je nepřijatelná a nelegitimní. ČR referenda neuznává

Premiér Petr Fiala (ODS)

Jak na anexi reagují západní politici?

Česká republika neuznává referenda o připojení čtyř ukrajinských oblastí k Rusku. Prohlásil to premiér Petr Fiala (ODS). Anektování těchto území ze strany Ruska je dle něj nepřijatelné a nelegitimní. Česko i nadále považuje tato území za ukrajinská.

Předseda vlády svými slovy reagoval na kroky ruského prezidenta Vladimir Putin, který v pátek v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu v Kremlu učinili rovněž zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí.

Ruskou agresi proti Ukrajině a „krádež ukrajinského území“ odsoudil rovněž prezident Miloš Zeman: „Anexe ukrajinského území nesmí být a nebude uznána. Rusko se dopouští zločinů proti míru,“ řekl Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Kritikou na postup Moskvy nešetřila ministryně obrany Jana Černochová (ODS): „Vidíme, že co Rusák chce, to si ukradne. Nic jiného neumí. Zmanipulované hlasování před hlavněmi samopalů není žádné referendum,“ napsala na Twitteru s tím, že anexe je sprostá krádež, kterou nesmíme tolerovat. „Vytrváme v pomoci Ukrajině, dokud v boji za svobodu a celistvost nezvítězíme,“ dodala.

Pozadu nezůstal ani ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), dle kterého může mít Putin proslovů, kolik chce, ale „sprostou krádež území Ukrajiny mu neuznáme“. Ruská potápějící se loď chce dle něj stáhnout ke dnu i nevinné lidi a území suverénního státu. „To nedovolíme. Budeme se zasazovat o zřízení mezinárodního tribunálu a potrestání zločinných představitelů Ruska,“ nastínil další postup šéf české diplomacie.

Z řad opozice se mezi prvními vyjádřila místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO). Konstatovala, že Ukrajina je suverénní stát a anexe jeho území za použití síly je závažným porušením mezinárodního práva. „V Evropě jsme nic podobného nezažili od druhé světové války – nové kolo sankcí musí Putinův režim velmi tvrdě zasáhnout,“ domnívá se.

Vedle toho předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová řekla, že žádná volba nemůže být vykonávána pod nátlakem zbraní. „Jako země, která má bolestnou historickou zkušenost s anexí, stojíme pevně za Ukrajinou a její plnou územní celistvostí.“ V dalším příspěvku Pekarová Adamová neváhala argumenty Vladimira Putina přirovnat k rétorice Adolfa Hitlera před druhou světovou válkou.

S tím souhlasí také předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka: „Putin se chová jako Hitler. Nelze území jiného státu napadnout, pak zinscenovat něco, co s referendem nemá nic společného, a následně dané území prohlásit za své. Je to největší terorista současnosti, věřím, že bude poražen a bude stát jednou před soudem, tím nejvyšším určitě.“

Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská a Záporožská oblasti dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj již ve čtvrtek varoval, že jeho země zareaguje na pokus Ruska anektovat další části jejího území „velmi tvrdě“. Na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. Následně uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do NATO.

Velvyslanectví Ukrajiny v České republice pak na sociálních sítích sdílelo příspěvek, dle kterého se svrchovanost Ukrajiny vztahuje na celé její území, jež je v rámci stávajících hranic nedílné a nedotknutelné.

Reakce odborníků na Putinův projev si můžete poslechnout jako podcast zde:

Tagy: