Je to vůle milionů lidí. Putin v projevu stvrdil anexi čtyř ukrajinských oblastí

Vladimir Putin

Putin v projevu stvrdil anexi čtyř ukrajinských oblastí

Ruský prezident Vladimir Putin v očekávaném projevu potvrdil očekávanou anexi čtyř ukrajinských oblastí – Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Záporožské oblasti a Chersonské oblasti. O připojení k Ruské federaci rozhodli podle politika občané těchto regionů ve svobodném referendu. Západ hlasování považuje za nedemokratické.

„Výsledky byly sečteny. Lidé rozhodli. Dnes podepisujeme referendum o připojení Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Chersonské oblasti a Záporožské oblasti k Ruské federaci. Je to vůle milionů lidí. Je to právo, které vyplývá z charty OSN – národy mají právo na sebeurčení,“ prohlásil Putin v úvodu projevu.

Podle něj jeho země po staletí chránila své občany a jejich práva a nynější Rusko v tomto odkazu pokračuje. „Jsou to lidé, kteří se navždy stávají občany Ruské federace. Jejich volbu nebudeme zpochybňovat,“ řekl Putin. Západ považuje hlasování od počátku za zmanipulované.

„Dnešní kyjevský režim by měl respektovat vyjádření vůle hlasujících. Budeme bránit naše obyvatele všemi prostředky. To je cílem naší osvoboditelské mise, budeme rozvíjet kulturní prostředí i sociální systém. Budeme také pracovat na zvýšení bezpečnosti,“ pronesl ruský prezident.

Během projevu také Putin společně s dalšími politiky uctil minutou ticha padlé ruské vojáky, kteří se zúčastnili „speciální vojenské operace“ na Ukrajině.

Silná kritika Západu

Kromě oznámení výsledků referenda si Putin našel v projevu čas na silnou kritiku Západu.

„Náš národ viděl, co se děje, co dělá Západ. Ukázali se takoví, jací ve skutečnosti jsou. V roce 1991 si Západ myslel, že se naše země rozpadá, Rusko to ale vydrželo, Západ od té doby hledá způsoby, jak nás oslabit a zničit. Snili o tom udělat náš stát slabším. Nelíbí se jim naše kultura, proto nás chtějí zakázat. Rusko bude vždy Ruskem, budeme chránit naše hodnoty. Západ si myslí, že je beztrestný. nemají právo toto referendum hodnotit. Jejich hegemonie odpovídá totalitě. Snaží se nám vnutit, jak máme fungovat a co máme dělat,“ rozohnil se Putin.

Ruský prezident v projevu zmínil, že celý Západ se údajně klaní politice USA a přizpůsobuje se zájmům Spojených států. Putin rovněž kritizoval Washington za to, že během druhé světové války použil jadernou bombu. Opřel se také do Velké Británie, která podle Putina během někdejšího konfliktu zbytečně bombardovala Drážďany, aby „demonstrovala sílu“.

Putin mluvil i o sabotáži plynovodu Nord Stream. Má jasno o tom, že za ní stojí Západ.

Tagy: