Fiala hájí kroky vlády: Návrh rozpočtu nebyl naivní. Změny v DPH by byly zjednodušením

Návrh státního rozpočtu nebyl naivní. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Premiér kromě jiného potvrdil, že i přes rekordní schodek za první čtvrtletí ve výši 166,2 miliardy korun a některé nepříznivé skutečnosti chce vláda stále udržet plánovaný celoroční schodek pod hranicí 300 miliard korun.

„Návrh rozpočtu nebyl naivní. Nemohli jsme počítat se všemi důsledky války na Ukrajině. Rozpočet jsme poctivě upravili. Proti návrhu vlády Andreje Babiše jsme dokázali výrazně ušetřit, na výdajové straně skoro 80 miliard korun, jak jsme slíbili. Teď stojíme před úkolem, jak dlouhodobě snížit deficit státního rozpočtu tak, abychom nepokračovali v trendu, který začala Babišova vláda. To není jednoduchý úkol,“ řekl Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KOMENTÁŘ: Dát státní kasu do pořádku? Jistě, ale bez dopadu na mou peněženku, vzkazují Češi

Vláda chce v květnu představit konsolidační balíček, pomocí něhož chce ozdravit veřejné finance. „Je stále naším předpokladem dostat celoroční schodek pod 300 miliard. Je pravděpodobné, že to dodržíme. Na změnách intenzivně pracujeme. Každý den jednáme a hledáme správné řešení,“ sdělil Fiala.

Kromě jiného znovu zopakoval, že balíček by měl snížit strukturální deficit asi o 70 miliard korun. Podle opozice i některých ekonomů jsou ale plány vlády naivní a 70 miliard nebude stačit.

Plán by měl být známý v polovině května

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v minulosti opakovaně uvedl, že většina úsporných opatření by měla být na výdajové straně a že se vláda zavázala nezvyšovat celkové daňové zatížení. Na úsporách ve výdajích už prý v rámci pětikoalice panuje shoda. Kabinet teď čekají velmi citlivá témata u příjmů rozpočtu.

Fiala znovu potvrdil, že zásadní bude pro koalici uzavřít jednání do poloviny května a představit výsledek. Do té doby premiér nechce být moc konkrétní – tedy potvrzovat či vyvracet jednotlivé spekulace. Přesto se ve vysílání CNN Prima NEWS nepřímo vyjádřil například k otázce sazeb DPH, velmi diskutovanému tématu v posledních týdnech.

„Pokud bychom se domluvili na dvou sazbách, znamenalo by to výrazné zjednodušení daňového systému, což je velká hodnota. Otázkou je, jak přesně by ty sazby vypadaly. Nicméně v tuto chvíli nebudu a ani nemohu nic potvrzovat,“ dodal.

Fiala během vysílání rovněž zpochybnil slova guvernéra České národní banky Aleše Michla o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. „Za inflaci je zodpovědná především ČNB, její guvernér by neměl házet vinu na vládu,“ zmínil Fiala a zároveň naznačil, že centrální banka by mohla proti inflaci udělat víc.

Tagy: