Fiala je hrdina, ale i pan Neznámý. Vědí zahraniční europoslanci, kdo je český premiér?

Petr Fiala

Europoslanci o Fialovi

Česko začne v létě předsedat Evropské unii. Role republiky i role českého premiéra tak bude naprosto klíčová pro zvládnutí situace v Evropě. V Bruselu se proto redakce CNN Prima NEWS europoslanců ptala, zda vědí, kdo je Petr Fiala (ODS). Jak to dopadlo?

Do bruselských budov se v létě částečně přestěhují čeští ministři. V Belgii budou vést jednání se svými evropskými protějšky a rozhodovat o tom, kam bude „sedmadvacítka“ zemí směřovat. Po Francii a Emmanuelu Macronovi totiž převezme předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku Česko a s ním Petr Fiala.

Čeští kolegové i ti zahraniční z Evropského parlamentu ale Petra Fialu oceňují, nyní především za jeho cestu na Ukrajinu. „Je to gesto, které dokáže učinit jen silný jedinec,“ uvedl na premiérův účet europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Alexandr Vondra z ODS zas míní, že se Česku díky tomuto kroku podařilo ukázat ostatním Evropanům, co je v takové situaci potřeba činit. A podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše ukázal Fiala v řadě jednání, že je premiér a politik evropského formátu. „A není to jenom tím, že vyjel do obléhaného Kyjeva,“ dodal Bartoš.

Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové to Fiala ale nebude mít po Macronovi tak jednoduché. „Být správce je trochu nevděčná pozice, ten člověk totiž není celebritou, která je vidět. Je však o to důležitější, protože reálně ty věci dělá,“ poznamenala Gregorová.

Zbrzdí Fialu kolegové?

Fotografii, na které je i český premiér, otiskl v pátek jeden z nejčtenějších francouzských deníků Le Figaro. A právě kvůli své cestě na Ukrajinu je nyní Petr Fiala zřejmě známější i v Evropském parlamentu. Na to, jestli jeho členové vědí, jak se český premiér jmenuje, se redakce ptala právě evropských poslanců. Někteří v tom ale zatím moc jasno nemají.

Byl to Babiš? Ne. Omlouvám se, nevím. Právě tak zněly některé z reakcí. Jednu z nejdůležitějších osob Evropského parlamentu – jeho šéfku Robertu Metsolaovou – ale otázka nepřekvapila. „Kdo je český premiér? Přece Fiala. Měli byste být pyšní. Má dobré priority,“ uvedla rozhodně.

Fialu by ale v jeho plánech mohli brzdit zahraniční kolegové, kteří Evropské unii tolik nefandí. „Má trochu handicap politické skupiny, ve které je ODS, což je skupina konzervativců, která názorové není zrovna evropským mainstreamem. To mu v případném snažení bude trochu činit problémy,“ myslí si europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Například Belgičan, který je v europarlamentu ve stejné frakci s europoslanci z české ODS, Petra Fialu prý nikdy neviděl. „Neznám jeho jméno, ale mám velmi špatnou paměť na jména. Petr Fiala? Když to říkáte, tak to asi bude on. Sám to ale nevím, nikdy jsem ho nepotkal,“ řekl europoslanec Johan Van Overtveldt.

Pokud se český premiér bude chtít zapsat Evropanům do paměti, bude se muset umět prosadit i vedle Charlese Michela, který je a bude tím hlavním, kdo vede Evropskou radu.

Tagy: