Zakročí NATO na Ukrajině? Fiala probere polský návrh se Zemanem i ministry

Miloš Zeman a Petr Fiala

Válka na Ukrajině (18.3.2022)

Premiér Petr Fiala (ODS) bude o podpoře polského návrhu na vyslání mírové mise na Ukrajinu po ruské invazi debatovat s prezidentem Milošem Zemanem i členy vlády. Polský premiér Mateusz Morawiecki v pátek uvedl, že formální žádost o vyslání mise podá příští týden na summitu NATO. O tom, že Česko je připravené na debatu o polském návrhu, hovořila v pátek při návštěvě Slovenska i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Budu vést debatu o podpoření návrhu Polska jak s prezidentem, tak se členy vlády,“ sdělil Fiala. O návrhu hovořil tento týden při návštěvě Kyjeva i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.

Ostřelovanou ukrajinskou metropoli navštívil společně s Fialou, Morawieckým a slovinským premiérem Janezem Janšou. Proti vyslání podobné mise se podle německého tisku ve středu ohradil německý kancléř Olaf Scholz.

Černochová v pátek upozornila na to, že není jasné, zda by Polskem navrhovaný krok byl v souladu s mezinárodním právem. „Jediný, kdo může v tuto chvíli poslat modré přilby, je Rada bezpečnosti (OSN),“ řekla. V radě má však právo veta Rusko. Za takové situace je podle ní nutné hledat třeba i nestandardní řešení, které ale bude v rámci mezinárodního práva.

Mimořádný summit NATO, kde budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a společném postupu vůči Rusku, se bude konat 24. března. Na stejný den je plánován i summit Evropské unie.

Česko doposud Ukrajině poslalo zbraně, zároveň přijímá uprchlíky. Například v pražském Kongresovém centru, které je společné pro hlavní město a Středočeský kraj, bylo odbaveno 43 830 lidí prchajících před ruskou invazí.

Ostřelování ukrajinských měst mezitím pokračuje už třetím týdnem. Ve Lvově byl vidět velký oblak kouře, který vycházel ze směru od letiště vzdáleného šest kilometrů od centra města. Ruské ministerstvo obrany uvádí, že se bojuje v centru obléhaného Mariupolu.

Podle Ukrajiny pracuje ruský vojensko-průmyslový sektor nepřetržitě na doplnění svých zásob. Polsko na summitu NATO příští týden formálně požádá o vyslání mírové mise aliance na Ukrajinu. Více se dočtete v tomto článku, kde situaci na Ukrajině nepřetržitě sledujeme.

Tagy: