Fiala je na Slovensku. S Hegerem chtějí společně udávat tón EU a prosazovat jádro

Český premiér Petr Fiala je na první zahraniční návštěvě na Slovensku. Setkal se se svým protějškem Eduardem Hegerem.

Tisková konference Petra Fialy během návštěvy Slovenska

Český premiér Petr Fiala (ODS) zavítal na svou první zahraniční návštěvu tradičně na sousední Slovensko. Zde se zatím setkal se svým protějškem Eduardem Hegerem. Oba ministerští předsedové se shodli na tom, že chtějí během nadcházejících měsíců udávat tón v Evropské unii díky svým předsednictvím. Kromě toho zmínili, že chtějí společně prosadit jádro do energetického mixu obou zemí coby trvalý čistý zdroj.

Fiala se s Hegerem domluvil na tom, že Česko a Slovensko v nadcházejících měsících začne silněji prosazovat své názory v rámci Evropské unie a Višegrádské čtyřky (V4). Oběma zemím k tomu mají pomoci nadcházející předsednictví. Česko bude ve druhé polovině roku předsedat Evropské radě, zatímco Slováci pro změnu povedou právě V4 a k tomu také Slavkovský formát, tedy aliance, kde je kromě Česka a Slovenska ještě Rakousko.

„Je to úžasná příležitost pro tyto dvě bratrské země, aby v jedné době mohly udávat tón a mohly směřovat politiku Evropské unie v těchto třech formátech,“ uvedl slovenský premiér Heger s tím, že Česko i Slovensko jsou proevropské země.

Podle něj jsou aktuální rétoriky Česka i Slovenska v této otázce velmi podobné. „Chceme Evropu dělat silnější ve světovém měřítku. Toto je náboj, který přináším v rámci V4 a přináší ho i pan premiér (Fiala),“ dodal Heger.

Fiala české priority v čele EU nechtěl konkretizovat, ale domluvil se se svým slovenským protějškem na tom, že se oba státy budou vzájemně a pravidelně informovat. „Budeme se je snažit sladit tak, aby to dohromady dávalo nějaký smysl a přineslo to co nejlepší výsledek,“ řekl Fiala na tiskové konferenci po jednání premiérů. Stejně tak to má fungovat například i při nových opatřeních proti šíření pandemie, která by měla ovlivnit cestování mezi oběma zeměmi.

Společný postup s jádrem

Fiala se s Hegerem shodl i v otázce jáderné energie. Oba premiéři jej chtějí v EU zahrnout do energetického mixu coby trvalý čistý zdroj. „Shodli jsme se na tom, že v rámci dalších kroků v rámci Zeleného údělu bude výhodné a nutné postupovat společně, protože máme v zájmu prosazení jádra jako čistého zdroje,“ uvedl český předseda vlády.

Oba preméři zmínili potřebu usilovat o uhlíkovou neutralitu, ale Fiala doplnil, že je jí potřeba docílit bez sociálně ekonomických dopadů, tedy bez dopadů na běžné občany. Heger doplnil, že každá země v EU má v tomto ohledu jinou startovací pozici.

Fiala na začátku tiskové konference poděkoval za mimořádně přátelské přijetí a slovenskou pohostinnost. „Nedovedl jsem si představit, že bych na své první zahraniční cestě navštívil jinou zemi než Slovensko. Pojí nás společná minulost i přátelské vztahy,“ zdůraznil český premiér.

Na Slovensku ho ještě čeká setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a také předsedou Národní rady (slovenský jednokomorový parlament, pozn. red.) Borisem Kollárem.

Tagy: