Pohled na nahého Johnsona by byl nechutný. Putin vrací úder lídrům Západu za jejich vtipy

Vladimir Putin a Boris Johnson

Začal proces přijímání Švédska a Finska do NATO

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na vtipy, které na jeho adresu pronesli britský ministerský předseda Boris Johnson a kanadský premiér Justin Trudeau. „Kdyby se svlékli, byl by to nechutný pohled,“ řekl šéf Kremlu pro ruská média. Johnson a Trudeau si na summitu G7 v Madridu utahovali z toho, že se Putin v minulosti často nechával fotit svlečený do půl těla.

„Máme na sobě obleky? Sundáme obleky? Sundejme obleky. Všichni musíme ukázat, že jsme tvrdší než Putin,“ vtipkoval britský premiér Boris Johnson poté, co se u stolu usadili představitelé skupiny velkých světových ekonomik G7. Ostatní účastníky včetně amerického prezidenta Joea Bidena tím Johnson očividně pobavil.

„Měli bychom napodobovat jeho (Putinovy) fotky. Nechat se vyfotit během jízdy na koni s odhalenou hrudí,“ přidal se další účastník summitu, kanadský premiér Justin Trudeau. „Ježdění na koni by bylo nejlepší,“ doplnila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (předseda EK se účastní summitů G7, s ním i předseda Evropské rady, pozn. red.).

Reakce ruského prezidenta, který se v minulosti často chlubil vysportovaným tělem či černým páskem v taekwondu, na sebe nenechala dlouho čekat. „Nevím přesně, jak moc se chtěli svléknout. Jestli do půlky těla, nebo úplně? Ale myslím, že v každém případě by to byl nechutný pohled,“ reagoval Putin pro ruská média během oficiální návštěvy v Tádžikistánu. Poté dodal, že západní vůdci prý na rozdíl od něj pijí příliš alkoholu a nesportují.

Johnson: Měl by řešit důsledky svého barbarství

Na tuto poznámku Johnson později během pokračujícího summitu NATO v Madridu reagoval následovně: „Měl by spíš přemýšlet o důsledcích svých barbarských činů na Ukrajině. O tom, jak jeho invaze ve skutečnosti spojila G7, Evropu, NATO i Západ jako takový. Podívejte se na to, jak se lidé spojili.“

„Chtěl u svých hranic méně jednotek NATO a napadl Ukrajinu. Přitom nebylo nikdy ani vzdáleně pravděpodobné, že by se Ukrajina v dohledné době k Severoatlantické alianci připojila. Bylo to zcela mytické. Teď Putin poslal do náruče NATO Švédy a Finy, kteří v důsledku zděšení z jeho agrese porušují svůj historický slib neutrality,“ dodal britský premiér.

Právě dobrou náladu během neformální debaty na summitu G7 Johnson považuje za jeden z důkazů, jak moc ruská invaze na Ukrajinu sjednotila západní země proti společnému nepříteli. Lídři G7 se během jednání mimo jiné shodli na tom, že je třeba dál v ukrajinsko-ruské válce podporovat kyjevskou vládu.

Ještě důrazněji se do Putina pustil další člen Johnsonova kabinetu – britský ministr obrany Ben Wallace. „Pohled prezidenta Putina na sebe samého a na svět je důkazem syndromu malého muže. Zvrácený pohled šílence. Myslím, že to má v žilách,“ řekl v rozhovoru pro rádio LBC London.

Tagy: