Fiala: Musíme šetřit a bude to bolet. Bez důchodové reformy nebude na slušné penze

Vláda musí šetřit a připravit důchodovou reformu, není to příjemné a bude to bolet. Ve svém pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily vysílaném na sociálních sítích to řekl premiér Petr Fiala (ODS). O věkové hranici odchodu do důchodu a jejím případném posunu podle něj zatím není politicky rozhodnuto.

„Musíme šetřit. Není to příjemné a bude to bolet. Předcházející vláda neměla odvahu, my máme,“ uvedl Fiala v pořadu na Facebooku uveřejněném v sobotu.

Vážení přátelé, mám pro vás další díl Otázek a odpovědí z Krámářovy vily. Mluvím hlavně o změnách v důchodovém systému a úsporách v rozpočtu, což jsou témata, která bude naše vláda řešit v následujících týdnech. Budu moc rád, když se podíváte.

Posted by Petr Fiala on Saturday, February 18, 2023

Zásadním tématem je podle něj budoucnost penzí. „Musíme udělat důchodovou reformu, aby lidé, kteří mají méně než 40 let, měli vůbec šanci mít důstojnou penzi. Základní parametry by měly být známy v průběhu jara. Pokládám za nutné, abychom se snažili dosáhnout shody s opozicí,“ vysvětlil premiér.

ČTĚTE TAKÉ: Důchod v 68 letech? Babiš chce hranici snížit. Fialova vláda zažije peklo, slibuje

Zatím podle něj není o ničem rozhodnuto. „Existují návrhy. Všechno to jsou analýzy a doporučení expertů bez politického schválení. Bez reformy bychom se dostali do fáze, kdy by zkrátka nebylo na slušné penze. V tuto chvíli nevím, kdy se bude odcházet do důchodu. Závisí to na tom, jaký bude sociální odvod a upraví se další věci. Cíl je zajistit dostatek financí, aby bylo možné slušné penze vyplácet i dalším generacím,“ sdělil.

„Nesáhneme na odchody do důchodu tam, kde už je systém nastaven. Pokud zvažujeme nějaké navýšení, tak to bude pro ty, kteří půjdou do důchodu nejdříve v roce 2040. Žijeme déle, což je pozitivní, ale více lidí tak pobírá penzi delší dobu, takže musí více lidí odvádět ze svých mezd finanční prostředky. Tento podíl se zmenšuje také z demografických důvodů. Když nic neuděláme, tak na důchodovém účtu bude vzrůstat dluh,“ dodal Fiala.

Tagy: