Fiala naznačil, kdy budou mít lidé platy jako v Německu. Ujíždí nám vlak a zaostáváme, varuje

Premiér Fiala na konferenci Česko na kižovatce

Premiér Petr Fiala (ODS) na konferenci Česko na křižovatce

Pokud zvládneme klíčové a dlouhodobé projekty, můžou se Češi přiblížit platům v Německu. Uvedl to premiér vlády Petr Fiala (ODS), přičemž vyzdvihl vzdělávání, energetickou bezpečnost nebo investice do dopravy. Předseda vlády dodal, že na některých projektech už vláda pracuje, ale v budoucnu se na nich musí podílet i soukromé společnosti.

Petr Fiala na sociálních sítích zveřejnil výhled do budoucna. Podle něj se připravuje řada projektů, které přesáhnou jedno volební období a měly by České republice pomoci. „Je to nutné, protože v řadě věcí nám ujíždí vlak a zaostáváme. Potřebujeme v řadě oblastí nějakou změnu, posunout se dopředu a udělat rozhodující kroky. Není dobudována dopravní infrastruktura. Pokud nedojedete z jednoho konce republiky na druhý, když nemáme dobré rychlé dopravní spojení a nemáme dopravu na letiště, tak to brzdí ekonomický rozvoj. Máme velké problémy v energetické bezpečnosti,“ řekl Fiala ve videu zveřejněném na sociální síti X.

Předseda vlády zmínil také vzdělávání, které je častým tématem možné změny. Podle Fialy se totiž děti mnohdy učí věci, které později neuplatní na trhu práce. „Důležité je si přiznat, že v řadě věcí máme rezervy. V posledních deseti letech se nevyužila ekonomická konjunktura a nic se nepostavilo. Nechci takto pokračovat. Chci, aby Česká republika byla jednou z nejúspěšnější zemí,“ řekl Fiala.

Na některých dlouhodobých projektech prý už vláda pracuje. Fiala uvedl například zajištění energetické bezpečnosti země nebo vytvoření legislativního prostředí pro podporu výstavby dálnic nebo vysokorychlostních tratí. Řekl také, že nestačí jen zapojení státu. Projektů se zúčastní i soukromý sektor, který může nabídnout financování.

Pokud se tyto klíčové projekty podaří dotáhnout, Fiala slibuje lepší životní úroveň. „Zlepší to celkově situaci a je to jedna z cest, která by nám mohla pomoci přiblížit platy občanů České republiky k těm, které mají třeba lidé v Německu. Bez produktů, které mají koncovou přidanou hodnotu se nám to nepodaří. Restart Česka k tomu směřuje,“ dodal Fiala.

Přibližování platů s Německem slibovala řada politiků

Oblíbenou frázi k přibližování průměrných platů s Německem využila dříve již celá řada politických stran. Bývalý ředitel Prognostického ústavu a vicepremiér Valtr Komárek po roce 1989 například prohlašoval, že Rakousko doženeme za 10 let. Před volbami 1996 sliboval Václav Klaus průměrný plat 20 tisíc korun do roku 2000.

Strany ODS a ČSSD v roce 2006 soupeřily, kdy doženeme průměrné platy v celé Evropské unii. Sociální demokraté slibovali rok 2013. Podle expertů však budeme mít podobné platy až za několik generací.

Tagy: