Ostrá slova na účet Fialy. Babiš drsným projevem o migraci odstartoval hádku ve Sněmovně

Andrej Babiš ve Sněmovně

Sněmovnu zablokovaly spory o migrační dohodu

Ve Sněmovně se v pátek dopoledne znovu ostře střetla koalice s opozicí. Tentokrát jednání zablokovaly spory o evropskou migrační dohodu, o níž souběžně jednali v Bruselu lídři sedmadvacítky. Vyhrocenou atmosféru v dolní komoře odstartoval projev šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který chtěl o migraci jednat. Ostře zkritizoval premiéra Petra Fialu (ODS), že prý nehájí české zájmy. Koalice si to ale nenechala líbit a strhla se drsná hádka.

Bouchání do stolu a překřikování. Tak vypadal začátek schůze poté, co se slova ujal expremiér Andrej Babiš. „Petr Fiala mlčí a nemá koule, aby to zablokoval,“ tvrdil šéf největší opoziční strany ve Sněmovně, čímž narážel na unijní jednání o migraci.

Avizované změny v migračních pravidlech, na nichž se začátkem června předběžně dohodli ministři vnitra států Evropské unie, vyvolávají v české společnosti značné vášně. Zatímco vláda dohodu považuje za výhru a konec hrozby povinných kvót, opozice upozorňuje na skutečnost, že stát, který bude migranty odmítat, za to zřejmě bude muset platit.

Opozice rovněž vyčítá vládě, že se nestaví na stranu Polska a Maďarska, jejichž představitelé dohodu blokují. Jelikož Fiala o migračním paktu v pátek jednal s ostatními evropskými lídry v Bruselu, ve Sněmovně se ho zastal vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podělali jste předsednictví, teď i kvóty. Babiš zuřil ve Sněmovně kvůli migrační reformě

„Polsko a Maďarsko jednají proti českým národním zájmům. Kdo vyzývá, abychom se spojili s Polskem a Maďarskem, buď neví, co říká, nebo hájí cizí zájmy,“ pustil se do opozice. Olej do ohně pak přilili ještě zástupci hnutí SPD.

„Vaše jméno si budou říkat vaše děti i vnuci – že vy jste ten viník, který sem pozval možná stovky tisíc muslimů a Arabů,“ vzkázal Rakušanovi na půdě Sněmovny místopředseda SPD Radim Fiala. Jeho a Babišovo vystoupení pak ostře odsoudil šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Co tady ráno předvedl pan Andrej Babiš a poté pan kolega Radim Fiala, je pro mě za hranou,“ uvedl.

Bartoš: Opozice chtěla asi brzy domů

Zástupci opozičních hnutí ANO a SPD se pak pokusili jednací den ukončit, a to žádostmi o vyhlášení dvouhodinových přestávek. „Fakt mám tohoto chování plné zuby,“ konstatoval Benda. Vypjatou atmosféru neuklidnila ani porada vedení Sněmovny, a schůze proto předčasně skončila.

„Je to chyba. Poslanci ANO a SPD asi chtěli jít brzy domů,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové však v takto emocionální atmosféře nemělo smysl nic projednávat. „Sněmovna by se zablokovala tak či tak,“ konstatovala.

Mezitím v Bruselu vrcholila debata lídrů právě o migrační dohodě. Právě kvůli postoji Maďarska a Polska lídři společnou řeč nenašli. „Co říká Andrej Babiš, nelze brát vážně. Bohužel tím potvrzuje, že hájí zájmy Viktora Orbána a Maďarska,“ řekl později Petr Fiala pro CNN Prima NEWS.

Tagy: