Podělali jste předsednictví, teď i kvóty. Babiš zuřil ve Sněmovně kvůli migrační reformě

Andrej Babiš

Je to katastrofa. Tak kritizoval předseda ANO a expremiér Andrej Babiš v úterý ve Sněmovně reformu migrační politiky EU. Vládě vzkázal, že „podělala předsednictví v Radě EU a teď i kvóty“. Domnívá se však, že předseda vlády Petr Fiala (ODS) má možnost, jak to napravit. „Měl by říci, že to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) podělal a vystoupit na Evropské radě,“ vzkázal. Už dříve reformu obhajoval Rakušan i Fiala. Oba si stojí za tím, že je pro Česko výhodná.

„Co se stalo, je katastrofa. Premiér Fiala řekl, že uprchlické kvóty nejsou řešení a že musíme spolupráci posílit. Vy si ani neuvědomujete, co jste udělali. Je to pozvánka,“ kritizoval migrační reformu Babiš ve Sněmovně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozí nám půl milionu uprchlíků, zuří Dostálová. S Okamurou tepala vládu za migrační pakt

Návrh o migračních pravidlech místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů – které při pokusu o jejich zavedení před sedmi lety odmítly Česko, Polsko a Maďarsko – počítá s tím, že každá země bude zodpovědná za určitý počet lidí, ale nemusí je nutně přijímat. Může také poskytnout finanční příspěvek nebo jinou pomoc, například expertizu nebo materiální podporu.

Evropa otevírá dveře pašerákům, říká Babiš

Podle Babiše pakt ohrožuje bezpečnost a suverenitu České republiky. „Poláci to říkají jasně – přicházíme o část naší suverenity. Když si nemůže rozhodnout, kdo u nás bude žít, je to ztráta suverenity. Evropa tímto rozhodnutím otevírá dveře pašeráckým organizovaným skupinám: je to pozvánka. Když veřejně řeknete, že přijmete minimálně 30 tisíc ilegálních migrantů organizovaných pašeráky ročně, tak jste je pozvali,“ zuřil předseda ANO.

Text, o němž budou členské země v příštích měsících vyjednávat s europoslanci, ukládá Evropské komisi, aby každoročně analyzovala celkovou migrační situaci v EU i v jednotlivých státech. Na základě hodnocení má poté doporučit unijním státům rozdělení požadovaných 30 000 žadatelů o azyl ročně. Přitom má přihlížet i k „počtu státních příslušníků třetích zemí nebo osob bez občanství těšících se dočasné ochraně“. Tu v EU požívají výhradně lidé prchající před ruskou agresí na Ukrajině.

„Můj návrh je ten, že by premiér Fiala měl říci: ‚Rakušan to podělal a já vystoupím na Evropské radě. Podpořím Polsko.‘ Protože, co říká náš spojenec? Že chce celostátní referendum. Že to, co se stalo, jde proti svrchovanosti státu. Když už jste podělali předsednictví v EU a teď i kvóty, tak má premiér možnost vystoupit a říci, že s tím Česko nesouhlasí. Visegrádská čtyřka (V4) měla jasnou strategii a pak jste to zabili,“ pokračoval Babiš.

Už před týdnem však Fiala změnu obhajoval. Sdělil, že reforma migrační politiky je pro Česko výhodná. Dohoda ministrů vnitra EU na migrační reformě je podle něj rozumná a v souladu s dlouhodobými zájmy Česka. „Nebudou žádné povinné kvóty, tato dohoda vylučuje povinné kvóty,“ prohlásil předseda vlády. Dohoda podle něj přinese zvýšení ochrany vnějších hranic EU mimo jiné pravidly společného azylového řízení a zlepší vyhošťování nelegálních imigrantů.

Babiš: Váš ministr je v Evropě na prd

Vládě ve Sněmovně pak Babiš vzkázal, že se jí „v Evropě nedaří a každá návštěva je peklo“. „Váš nový ministr, který je tam úplně na prd... Proč tam vůbec je? Předsednictví vám už skončilo. Nezvládli jste to. Tenhle ministr, který v aroganci může soutěžit se Síkelou, neví ani o co se jedná,“ opřel se i do ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Následně prohlásil, že pojem „povinná solidarita je oxymóron“.

„To je nové slovo, jaké jsem se naučil. Jde o použití slov, které se vzájemně vylučují. Je to stejná volovina jako větší polovina,“ sdělil, načež zdůraznil, že „my jsme solidární“. „Přijali jsme 500 tisíc Ukrajinců – dobrovolně a bez toho, aby nám někdo z Bruselu volal. Je to nesmysl a velký problém,“ dodal.

Proti kritice opozice vystoupil také Rakušan. „Není možné, aby se některá z členských zemí na řešení migrace nepodílela vůbec. A v tom je jádro kritiky migračního paktu, která zaznívá od ANO, SPD a extremistů: za kritikou (neexistujících) povinných kvót, zpochybňováním ‚povinné solidarity‘ a výkřiky o ‚zradě‘ se skrývá jediné: Neochota jakkoliv se podílet. Tvrdí, že nechtějí pomáhat ‚povinně‘, ve skutečnosti ale nechtějí pomáhat vůbec. Jestli je to ‚jen‘ sobectví, nebo kalkul – vždyť Andrej Babiš už strašením migrací jedny volby vyhrál, těžko říct. Oboje je stejně ubohé,“ napsal před týdnem ministr na Twitter.

Dodal, že „předsednictví ukázalo, že jsme dostatečně zralí“. „A to, že jsme stáli u úspěšného dojednání migračního paktu, je pro naši zemi výborným maturitním vysvědčením,“ dodal Rakušan.

Tagy: