Fiala o své formě: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého

Premiér Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS

Premiér Fiala komentuje svou formu a ukazuje zaječí uši

Formu možná nemám nejlepší a jako starý profesor možná neoslovím každého, nechal se slyšet premiér a předseda ODS Petr Fiala, když měl okomentovat kampaň občanských demokratů a výsledky nedávných voleb. „Mám si nasadit uši jako zajíc?“ řekl následně ve studiu CNN Prima NEWS a zvedl ruce nad hlavu, aby imitoval drobnou ušatou zvěř. Tím pobavil i uživatele sociálních sítí, kteří na premiérovu nečekanou nadsázku v nedělní Partii reagovali vlastní sérií fórků.

Ve vysílání CNN Prima NEWS předseda vlády rozčíleně komentoval nejen odchod Pirátů z vlády a odvolání Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj, ale také výsledky krajských a senátních voleb. Přiznal, že za ODS byla chyba nemít ucelenou celostátní kampaň. Na otázku, jak bude chtít v dalších volbách oslovit občany a zda je forma kandidátky koalice Spolu stále nejlepší volbou, odpověděl, že si za partnerstvím s KDU-ČSL a TOP 09 nadále stojí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálek se mi neozval, řekl rozzlobený Fiala ve studiu

„Lidé chtějí vidět, že se jim žije lépe. Že jezdí po silnicích, po kterých někam dojedou. Že se tady staví byty a že jejich děti budou mít důchody. Obsah je důležitý. A forma? Možná ji nemám nejlepší. Jako starý profesor možná neoslovím každého. Mám si nasadit takhle uši jako zajíc?“ položil řečnickou otázku Fiala za doprovodu zvednutých dlaní nad hlavou a kmitajících prstů.

„Pane premiére, neptala jsem se na vaši osobní formu, to bych si nedovolila. Zajímá mě forma kandidátky,“ upřesnila raději moderátorka Terezie Tománková. „Rozumím vám, jistě chápete, že občas něco říkám i s nějakou otázkou. Jsem stoupenec koalice Spolu,“ odpověděl pobavený předseda vlády, který většinu vysílacího času Partie působil spíše rozčíleně.

Následně zopakoval, že co do formy kandidátky je nadále stoupencem koalice Spolu. „Mám pro to své důvody, a ty vycházejí z mých znalostí a přesvědčení. Myslím, že voliči chtějí, abychom překonali roztříštěnost středopravého spektra – aby jejich hlas nepropadal. Ten koncept se ukázal být docela živý a funkční v evropských i těchto volbách,“ upřesnil předseda vlády v nedělní Partii.

Zaječí uši zaujaly internet

Svým „zaječím gestem“ Fiala pobavil uživatele sociálních sítí, kteří rychle začali sdílet memy a vtipy. Někteří je pak rovnou spojili s kritikou směrem k odvolání Ivana Bartoše kvůli nepovedené digitalizaci stavebního řízení. „Petr Fiala mluví o kmotrovi ODS, jehož jméno nesmí vyslovit,“ rýpl si jeden z uživatelů s odkazem na šéfa ICT Unie a předsedu Hospodářské komory ČR Zdeňka Zajíčka (ODS), který podle Pirátů měl údajně sehrát roli ve vzniklé krizi kolem digitalizace.

Publicista webu Voxpot Matěj Schneider si přichystal vlastní sérii fórků na sociální síti X. Sdílel například předsedu vlády nikoliv se zaječíma ušima, ale s hlavou populární hroší samičky Moo Deng, jež se stala internetovým hitem. „Premiér Fiala, kdyby držel prst na tepu doby a měl skutečně nejlepší formu,“ krátce okomentoval upravenou fotku.

Na vystoupení šéfa ODS pak reagoval také Radim Fiala z SPD. „Tak byl dlouhý, jak byl tlustý, spadl zajíc do kapusty. Je mu něco? Ne, ne, ne. Zajíc má rád zelené,“ připojil dětskou říkanku ke sdílenému příspěvku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historické vítězství pro ANO. Ovládlo volby, které nikdy neumělo. Nejvíce ztratila ODS

Tagy: