Historické vítězství pro ANO: Ovládlo volby, které nikdy neumělo. Nejvíce ztratila ODS

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Česko si zvolilo 27 nových senátorů

Senát prostě neumíme, nechal se před čtyřmi lety slyšet šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nyní se ovšem zdá, že se boj o hlasy do horní komory konečně naučil. V druhém kole senátních voleb ANO vyhrálo ve většině volebních obvodů a získalo osm mandátů, jeden již v prvním kole. Naopak ODS ztratila polovinu svých senátorských mandátů. I tak předseda strany a premiér Petr Fiala rámuje výsledky voleb jako vítězství pro vládní pětikoalici – stále drží v horní komoře pohodlnou většinu křesel.

„Senát není místo, kde bychom byli úspěšní. Senát prostě neumíme,“ tvrdil tehdejší předseda vlády Babiš, když vysvětloval, proč mu v roce 2020 chyběli kandidáti ve třetině volebních obvodů. Tehdy hnutí otevřeně vzdávalo boj o horní komoru – Babiš ostatně volal po jejím zrušení, protože ji považoval za zbytečnou. Uběhly čtyři roky a situace je nyní diametrálně odlišná. Jak ukázaly kompletní výsledky senátních voleb, Babiš se je „naučil“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Triumf hnutí ANO, Hrabova dominance i Šlachtovo vítězství. Česko si zvolilo nové senátory

Hnutí ANO nakonec bude mít osm nových senátorů. Dva získalo hned v prvním kole, šest ve druhém a jednoho kandidáta sdílí se SOCDEM. Díky svému volebnímu výsledku si také polepší na státním příspěvku za mandát senátora, od státu dostane o 6,3 milionu korun navíc.

Ve velkém mohou slavit Martin Bednář a dosavadní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, kteří si své senátorské křeslo pojistili už v prvním kole. Zákonodárkyni v dolní komoře nahradí žokej Josef Váňa, a to už příští týden.

Ostatním poslancům se tolik nezadařilo – právnička Helena Válková prohrála o parník v duelu s nominantem ODS Zdeňkem Hrabou a gynekolog Miroslav Janulík zase podlehl šéfovi Přísahy Robertu Šlachtovi. Oba tak zůstanou ve Sněmovně.

Do senátorských lavic se dále z hnutí ANO usadí Tomáš Navrátil, Jan Látka, Ondřej Štěrba, Jan Schiller, František Jura či Oldřich Hájek.

Výhra, nebo prohra ODS?

Nejsilnější vládní strana ODS naopak prožívá hořké chvíle. V senátních volbách nakonec obhájila jen polovinu mandátů, jinými slovy přišla o pět křesel. Přesto premiér Petr Fiala rámoval výsledky voleb jako vítězství vládních stran nad hnutím ANO. Jelikož pětikoalice (či čtyřkoalice vzhledem k chystanému odchodu Pirátů z kabinetu) stále drží pohodlnou většinu, nepředpokládá změny v horní komoře.

„Cíl, který jsme měli, byl jasný – ubránit Senát jako klíčovou pojistku demokracie před levicovými populisty. To se podařilo, když se podívám na výsledky kandidátů, 15 ku devíti ve prospěch vládních stran,“ řekl Fiala na tiskové konferenci, třebaže řady občanskodemokratických senátorů jsou znatelně tenčí.

Navíc si ODS finančně pohorší kvůli ztrátě pěti mandátů. Její příspěvek od státu klesne o 4,5 milionu korun. Příspěvek ze státního rozpočtu na mandát poslance a senátora činí ročně 900 tisíc korun. Do Senátu se za ODS dostali kromě zmíněného Hraby také Martin Červíček, Vladimíra Ludková, Jan Tecl a Zbyněk Sýkora.

Komunisté a SPD mají také smůlu

Co se týče ostatních vládních stran, těm se dařilo podstatně lépe. Hnutí STAN získalo šest mandátů a mírně posílilo. KDU-ČSL obhájila dvě křesla, TOP 09 obhajovala jedno a získala dvě. Komunistický kandidát Jaroslav Komínek či nominant SPD Pavel Dopita nakonec své šance do Senátu neproměnili.

Druhé kolo senátních voleb také přineslo několik těsných duelů. Například senátor Marek Hilšer nakonec opustí horní komoru, prohrál souboj o hlasy s egyptologem a kandidátem hnutí STAN Miroslavem Bártou. Takřka drtivé vítězství naopak hlásí i dosavadní senátor Jiří Drahoš, který za STAN převálcoval se svými více než 70 procenty hlasů Josefa Svobodu, nominanta hnutí ANO a bratra Cyrila Svobody.

V neděli bude premiér Petr Fiala hostem Partie Terezie Tománkové. Kdo může za současnou vládní krizi a jak z ní ven? A jak dále hodnotí výsledky senátních i krajských voleb? Celý rozhovor můžete sledovat na CNN Prima NEWS i na webu cnn.iprima.cz od 11:00.

Tagy: