Fiala ocenil Zemanův projev. Kalousek prezidenta sepsul za nepravdu o Green Dealu

Premiér a předseda ODS Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil prezidenta Miloše Zemana za to, že ve svém vánočním poselství zdůraznil důležitost očkování proti nemoci COVID-19. Shoduje se s ním i na tom, že vláda musí řešit energie a rozpočet. Ostatní současní i bývalí politici nicméně zvolili kritičtější slova, exministr financí Miroslav Kalousek například napsal, že se prezident v komentáři ke Green Dealu dopustil nepravdy. Na stejnou věc posléze upozornil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Zeman se ve vánočním poselství dotkl několika témat. Vyzdvihl povinné očkování proti nemoci COVID-19, okomentoval budoucí úkoly nové vlády Petra Fialy (ODS) a ocenil činnost bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO). Kriticky okomentoval evropský Green Deal, státní rozpočet i situaci v Afghánistánu po nástupu hnutí Tálibán.

„Je dobře, že Miloš Zeman ve svém projevu zmínil tři nejpalčivější problémy dneška a zdůraznil nutnost očkování. Na řešení koronavirové situace, vysokých cen energií a snížení deficitu můžeme mít různé názory. Shodujeme se ale, že to jsou nejdůležitější úkoly, které před námi stojí,“ okomentoval stručně prezidentův proslov předseda vlády Petr Fiala.

Senátorka za KDU-ČSL Šárka Jelínková zvolila mnohem kritičtější tón. „Pan prezident změnil zelenou barvu na černou. Sám však velmi dobře ví, že málo věcí lze nazírat optikou černé nebo bílé. Neslyšela jsem nic o nutnosti ochrany klimatu a životního prostředí,“ napsala na Twitteru.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek rovněž nezhodnotil Zemanův projev příliš pozitivně, protože ve svém poselství uvedl nepravdu. „Prezident Zeman tvrdí ve svém ‚vánočním poselství‘, že ‚Grean Deal nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem‘. Nic takového není pravda a veřejnost by na to měla být upozorněna. Úkolem vánočního poselství není strašení občanů nepravdivými informacemi,“ sdělil Kalousek na sociálních sítích.

Na stejnou nesrovnalost upozornil také předseda Pirátů a nový ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Pan prezident správně zmínil nutnost řešení pandemie, energií a obřího schodku. Bohužel sdělení snížil strašením terorem či šířením dezinfa o zákazu plynu v roce 2030. Digitální a ekologická transformace má být výzvou, ne hrozbou. A prezident má společnost spojovat, ne štěpit,“ zhodnotil pirátský šéf.

Pochvalu si hlava státu nevysloužila ani od lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského. „Blaho republiky je naším nejvyšším zákonem, řekl na závěr prezident ve svém projevu. Tak nevím, proč děkoval minulé vládě. Rekordní zadlužení, rekordní počet zemřelých s COVID-19, střet zájmů premiéra, …“ vyjmenoval Zdechovský s odkazem na Babišův bývalý kabinet.

Politolog Josef Mlejnek konstatoval, že projev byl spíše bilanční a výhledový než vánoční, nicméně ocenil prezidentův důraz na povinné očkování. Mohl by tím přesvědčit část své voličské základny, jiné svým názorem na vakcinaci ale nejspíše naštval.

Co se týče Zemanovy nespokojenosti s některými „neodbornými“ členy vlády, podle Mlejnka má právo na svůj pohled na nový kabinet – jen nesměl blokovat jeho vznik. „Porušil by tím ústavu. Veřejně ale výtky svým způsobem deklarovat může,“ doplnil politolog pro CNN Prima NEWS.

Na povinném očkování se politici neshodnou

Ministr kultury za ODS Martin Baxa by spíše ocenil obecnější a hodnotově zaměřený vánoční projev místo konkrétních komentářů. „Je to ale právo prezidenta a dalo se něco takového čekat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Připomněl, že nový kabinet nesouhlasí s plošným povinným očkováním, po kterém Zeman volá.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) naopak zmínku o povinné vakcinaci ocenila. Co se týče Zemanova apelu ohledně vyvázání se ze Zelené dohody, někdejší šéfka resortu si nemyslí, že by to byla jediná cesta – směr, jakým se bude země ubírat, nicméně nyní stojí na premiérovi Fialovi, je na něm, aby se na evropské půdě rval za české zájmy. „Babiš vyšlapal cestu, Fiala v tom musí pokračovat,“ vzkázala.

Předseda SPD Tomio Okamura odmítl prezidentův požadavek na povinné očkování. „Jsme pro dobrovolné očkování, to je třeba zdůraznit. Sám nejsem očkovaný,“ dodal ve vysílání s tím, že není zdaleka jediný.

Tagy: