Postpubertální dívčina je prorokem zeleného náboženství, rýpl si Zeman do Grety

Greta Thunbergová a Miloš Zeman

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana 26.12.2021

Zrušit tendr na dostavbu Temelína bylo zbytečné. Česká republika se musí vyvázat z takzvaného zeleného údělu Evropské unie. Ten prý může za raketové zdražování energie, které negativně dopadá na české domácnosti. „Ze seriozní vědy se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny,“ řekl Miloš Zeman ve svém vánočním poselství.

Takzvaný Green Deal neboli zelený úděl Evropské unie je podle Miloše Zemana jedna ze tří hrozeb, které v roce 2022 na Českou republiku číhají. Cílem Green Deal je totiž postupně snižovat emise skleníkových plynů v Evropské unii, což má ale řadu negativních efektů. Například dramatický růst cen emisních povolenek na evropském trhu a z něho pramenící zdražování energií.

„Musíme se vyvázat ze zeleného údělu Evropské unie, který je příčinou nárůstu cen energií,“ řekl Miloš Zeman. Prezident rovněž pokládá za chybu, že Česká republika zatím neudělala nic konkrétního pro stavbu nových jaderných zdrojů. „To se týká všech minulých vlád a hlavně zbytečného zastavení tendru na dostavbu Temelína,“ dodal.

Zákaz plynu podlomí českou energetiku

Miloš Zeman varoval před zákazem používání zemního plynu jako energetické komodity i zákazem prodejů automobilů se spalovacím motorem po roce 2035. „To vše by podlomilo naši energetiku, vedlo by to k chudobě, k poklesu životní úrovně a ekonomického výkonu,“ zdůraznil.

Podle Zemana je Green Deal nebezpečím i proto, že přispěl k přílišnému tlaku na prosazování zelené energie, zeleného průmyslu nebo zelené dopravy. „Ze seriózní vědy (ekologie) se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například postpubertální dívčinu,“ rýpl si Zeman do švédské aktivistky Grety Thunbergové, která na hrozby klimatických změn už několik let upozorňuje.

Tagy: