Fiala odráží kritiku své cesty do Kyjeva: Nejdůležitější je, jak ji vnímá Ukrajina

Premiér Petr Fiala (ODS)

Premiér Fiala okomentoval reakce na jeho cestu do Kyjeva

Cesta tří premiérů do metropole Ukrajiny mnohé lidi šokovala. Premiér Petr Fiala (ODS) však podotýká, že slyší spíše chválu a slova pochopení. „Kritika je ojedinělá. Nejdůležitější je, jak se na to dívají ukrajinští přátelé: Zelenskyj či Šmyhal. Ti to hodnotí pozitivně,“ podotkl premiér ve vysílání CNN Prima NEWS.

Někteří lidé cestu Fialy a dalších státníků do Kyjeva kritizovali. Odkazovali na nebezpečí, kterému vystavili nejen sebe, ale také hlavu Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Jiní uváděli, že výprava do Kyjeva jela bez mandátu Evropské unie (EU). Z těchto názorů si však Fiala nic nedělá, zaleží mu zejména na tom, jak celou cestu vnímá Ukrajina.

„To je nejdůležitější. Tedy jak se na to dívají ukrajinští přátelé, jako prezident Volodymyr Zelenskyj nebo premiér Denys Šmyhal. Ti to hodnotí pozitivně. Bylo to povzbuzení a čin, kterým jsme ukázali, že Ukrajina není sama,“ podotkl Fiala. Doplnil, že kritiku slyší ojediněle: „Z celého světa zaznívají hlasy porozumění, a to je důležité.“

Dodal, že o cestě byli dopředu informováni jak předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, tak předseda Evropské rady Charles Michel. „Informace měli, jeli jsme tam i s jejich vzkazem jako tři předsedové vlád zemí, které jsou členy EU,“ podotkl.

Příliv uprchlíků zvládáme výborně

Premiér ve čtvrtek mimo jiné uvedl, že je Česko na hraně kapacit s přijímáním ukrajinských uprchlíků. „Jsme na hraně běžné absorpční schopnosti, která je kolem dvou procent populace. Nyní je zde 270 tisíc Ukrajinců, kteří sem utekli, aby si zachránili život. Ačkoliv je to více než zmiňovaná dvě procenta, tak to zatím zvládáme výborně,“ podotkl Fiala.

Ačkoliv Česko situaci s migrační vlnou nyní zvládá, musí se podle předsedy vlády připravit i na další přiliv uprchlíků. „Pokud bude ze země kvůli válce utíkat stále více lidí, budeme muset hledat další možnosti. Vláda dělá, co může. Připravili jsme podmínky pro ubytování Ukrajinců v domácnostech, kdy lidé dostanou finanční odměnu tři tisíce korun na osobu. Děláme vše, abychom si poradili,“ uzavřel.

Tagy: