Fiala po jednání s prezidentem: Armádní výdaje zvýšíme na 2 procenta HDP už v roce 2024

Premiér Petr Fiala na pietním aktu k 77. výročí ukončení bojů 2. světové války v Evropě

Brífink premiéra Fialy po schůzce v Lánech se Zemanem a jeho týmem

Poradní tým prezidenta republiky Miloše Zemana jednal v sobotu o bezpečnostní situaci na Ukrajině, možnostech její poválečné obnovy, nadcházejícím předsednictví České republiky Evropské unii, summitu NATO v Madridu, ale také o energetické bezpečnosti. Jednání se účastnil také předseda vlády Petr Fiala (ODS).

„Nemám žádný signál, že by pan prezident měl s rozšířením NATO jakýkoli problém,“ řekl předseda vlády Petr Fiala na tiskovém brífinku po jednání u prezidenta republiky Miloše Zemana, kde se sešel i se Zemanovým poradním týmem. Právě možnosti rozšíření Severoatlantické aliance o Švédsko a Finsko bylo jedním z témat sobotního jednání.

„Je v zájmu České republiky, abychom vstup Švédska a Finska podpořili,“ dodal Fiala. Ačkoli Fiala, Zeman a jeho tým jednali převážně o zahraničněpolitických otázkách, schůzky se nezúčastnil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „To ale není formát těchto schůzek. Těch se vždy účastní jeden reprezentant vlády, byl jsem pozván já. Minule tu byl ministr spravedlnosti, příště tu bude další člen vlády,“ vysvětloval Fiala s tím, že v tom žádný problém nevidí.

Podle Fialy je naopak důležité, aby v zahraničněpolitických otázkách vystupovala jednotně nejen vláda, ale i Česká republika. „Tedy i pan prezident. To se zatím daří a velmi to posiluje pozici České republiky v zahraničí,“ dodal premiér.

Pokles solidarity Čechů s Ukrajinci nevidím, říká premiér

Předseda vlády rovněž zmínil, že Česká republika hodlá zvyšovat své výdaje na obranu. Stále platí závazek, že dvou procent HDP dosáhnou nejpozději v roce 2025, ale vláda se prý snaží, aby této úrovně bylo dosaženo již o rok dříve. „S tím jedu na summit NATO do Madridu,“ dodal Fiala. Premiér zároveň připustil, že nebude jednoduché v tak krátké době financování armády v takovém objemu posílit.

Petr Fiala se také vyjadřoval k výsledkům průzkumu agentury STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Z něho totiž vyplývá, že skoro polovina Čechů by ukrajinské válečné uprchlíky nechala na území Česka maximálně do konce války, téměř čtvrtina si pak myslí, že už by se měli vracet na Ukrajinu.

„Průzkumy beru jen jako podpůrný argument, ale pokles solidarity v Česku nevidím. Čeští občané přispěli ve sbírkách a je to mimořádně oceněníhodné. Česká společnost velmi dobře chápe, že to jsou lidé, kteří utíkají, aby si zachránili život. Je jasné, že ta vlna solidarity může trošku poklesnout. Je proto důležité, aby toho nikdo nezneužíval a nestavěl české občany proti ukrajinským uprchlíkům, protože vytváření takových antagonismů není na místě,“ řekl Petr Fiala.

Tagy: