Exkluzivní průzkum: Uprchlíci by měli zůstat maximálně do konce války, tvrdí polovina Čechů

Výjezdy je ale potřeba ufinancovat. Okruh lidí, který je ochoten pomoci, se ale zmenšuje.

Češi pomalu začínají přemýšlet o návratu uprchlíků zpět na Ukrajinu

Češi pomalu začínají přemýšlet o návratu uprchlíků zpět na Ukrajinu. Podle průzkumu, který pro CNN Prima NEWS provedla agentura STEM/MARK, by téměř polovina respondentů dovolila běžencům u nás zůstat pouze do konce války. A 23 procent dotázaných by je už dnes poslalo zpátky domů. S tím, že by v České republice uprchlíci mohli zůstat na neurčito nebo dokonce natrvalo, souhlasila pětina oslovených.

Konkrétně 49 procent Čechů by ukrajinské uprchlíky v zemi ponechala pouze do konce války. Téměř čtvrtina, 23 procent, by je poslala zpět na Ukrajinu už nyní a 20 procent respondentů by je zde ponechalo na neurčito. Dalších osm procent lidí podle agentury STEM/MARK neumělo odpovědět.

Do Česka podle oficiálních údajů dorazilo až kolem 340 tisíc ukrajinských uprchlíků. Jde zejména o ženy a děti. Velké množství dospělých se již snaží zapojit i do pracovního života v Česku.

Premiér Petr Fiala (ODS) říká, že Česká republika zvládá uprchlickou krizi nejlépe ze všech zemí Evropy. „Za několik týdnů jsme zaregistrovali mnoho utečenců, více než tři procenta naší populace. Bez přehánění jsme v tom nejlepší v Evropě. Padesát tisíc lidí už má práci, to jsou výborná čísla. Ostatní se od nás mohou učit, jak jsme zvládli tak velkou migrační vlnu,“ řekl Fiala v ranním vysílání CNN Prima NEWS.

Dodal, že ačkoliv jeho kabinet mapuje přehled volných kapacit napříč regiony, nechce přistoupit k násilnému převozu běženců do krajů, které nejsou tak zasažené. „Vylučuji násilnou relokaci, to není ani možné, spíš jde o motivaci. Někde jsou místa ve školách, ale nejsou pracovní místa, či naopak. Pracujeme na tom, aby přerozdělování do jednotlivých regionů fungovalo co nejlépe,“ dodal Fiala.

Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura vládu za její postup ohledně uprchlíků delší čas kritizuje. Podle něj by pomoc měla být směřována jen „skutečným válečným uprchlíkům“ a jen na „nezbytně nutnou dobu“. „Ukrajina je obrovská země, na většině území žádná válka není. Pokud už je bezpečno na místech, odkud Ukrajinci pocházejí, což nastává, měli by se vracet zpátky a budovat svou zemi. Každý stát má pravomoc ukončit vízum. Jenže vláda je slepá a hluchá a nevidí to,“ kritizoval šéf SPD v pořadu K věci.

Další analýzy, jak Češi vnímají uprchlickou krizi, jak hodnotí kroky vlády v boji s drahotou a z čeho mají největší strach, přineseme v nedělní Partii a především v Superdebatě Jak z krize, kterou vysíláme příští čtvrtek ve 21 hodin na CNN Prima NEWS.

Tagy: