Fiala po schůzce se Zemanem: Je v kondici jako před mnoha lety, pogratuloval mi k Turówu

Premiér Petr Fiala (ODS) na pravidelné schůzce s prezidentem Miloše Zemanem

Premiér Fiala po schůzce se Zemanem

Prezident Miloš Zeman zastává ohledně napětí na ukrajinsko-ruské hranici podle premiéra Petra Fialy (ODS) názor, že je třeba zachovat zdrženlivost. Podle Zemana jde prý spíše o konflikt v rétorické rovině a věří v mírové řešení. Fiala s hlavou státu řešil také dohodu o polském dolu Turów či přípravu rozpočtu na letošní rok. Dodal, že prezident je ve stejné kondici, „jak ho znal před mnoha lety“.

Byl jsem s panem prezidentem na pracovní večeři, a to už říká hodně. Komunikace je zcela standardní. Nechci hodnotit zdravotní stav, protože mi to nepřísluší, ale jeho kondice je taková, jak jsem ho znal před mnoha lety. Po této stránce mohu podat toto svědectví,“ sdělil premiér před novináři.

Dále uvedl, že mu Zeman pogratuloval k podepsání dohody s Polskem o dolu Turów. „Shodli jsme se na tom, že je důležitá jako ochrana pro občany, kteří žijí v těžbou dotčených oblastech, a je také důležitá pro to, abychom odstranili překážky v česko-polských vztazích,“ řekl. Dohodu ve čtvrtek podepsal Fiala se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým v Praze.

Dalším tématem setkání byl rozpočet na letošní rok, který má nová vláda schvalovat příští týden. „Pan prezident zdůraznil potřebu čelit inflaci, která znehodnocuje úspory lidí a zvyšuje drahotu. V té debatě také připomenul svoje přesvědčení o tom, že je potřeba se zabývat daňovými výjimkami,“ řekl premiér.

Fiala se také se Zemanem shodl na tom, že takzvaná taxonomie, tedy systém podpory ekologických investic v Evropské unii, je pro Česko přijatelným kompromisem.

Prezident podle něj ocenil aktivní postup české diplomacie, která přispěla k tomu, že Evropská komise v taxonomii schválila jádro i plyn za udržitelné zdroje energie. Fiala to označil za důležité pro energetickou soběstačnost a pro přijatelné ceny energií v České republice.

Společně se Zemanem se shoduje v tom, že v případě Ukrajiny a Ruska je potřeba upřednostnit diplomatické kroky.

Tagy: